DELA

Kansliministern beskyller kvinnor för kvinnohat

Som ett svar på vår insändare ”Ut med Veikkaus, in med Svenska spel” i tisdagens Nya Åland skriver kansliminister Nina Fellman (S):

”Jag kan bara beklaga den djupa okunskapen, kvinnohatet, rasismen och populismen som återspeglas i detta inlägg, och fortsätter göra mitt bästa under kommande år.”

Om det är så att vi som undertecknat insändaren är djupt okunniga bör den åländska allmänheten kunna förvänta sig att ansvarig minister delar med sig av sin kunskap och inte enbart avfärdar kritik som okunnighet. Fram med fakta, ministern!

Hur Nina Fellman däremot kan utläsa kvinnohat, rasism och populism av innehållet i vår insändare är en gåta. För att pådyvla enskilda politiskt engagerade personer sådana nedsättande epitet krävs såväl motiveringar och förklaringar, inte minst av en så högt uppsatt offentlig person som Ålands kansliminister.

I vår insändare i Nya Åland utelämnade redaktionen av någon anledning följande sju undertecknare i samband med publiceringen: Axel Jonsson, Andreas Qvarnström, Jonny Landström, Hanna Segerström, Pia Eriksson, Brage Eklund och Gunder Andersson.

Exakt samma insändare med samtliga undertecknare, därav två kvinnor, kunde redan innan nyår läsas i Ålandstidningen. Mot den bakgrunden är det intressant att Nina Fellman nu även beskyller åländska kvinnor för kvinnohat.

Ålands socialdemokratiska kansliministern fortsätter använda delar av det politiska etablissemangets självtagna rätt att definiera och slänga ur sig nedsättande omdömen som ”kvinnohat, ”rasism” och ”populism” då det passar, utan närmare motivering eller förklaring. Det visar på en förhärskande människosyn och en härskarteknik ovärdig ett öppet och demokratiskt samhälle vilket direkt skadar den fria debatten om politiska sakfrågor.

Som kansliminister i Ålands regering har Nina Fellman under sin ämbetstid ansvarat för flera kontroversiella förslag, däribland den tvingande kommunreformen. I fallet Veikkaus har hon enligt vår mening underlåtit att undersöka möjligheten att låta ålänningarna istället ta del av Svenska spels stora utbud av speltjänster.

Att mot den bakgrunden bli kallad kvinnohatare, rasist och populist säger mer om Nina Fellman än om oss undertecknare av insändaren.

Ålands Framtid

Stig Kottelin

Rolf Granlund

Axel Jonsson

Andreas Qvarnström

Jonny Landström

Hanna Segerström

Pia Eriksson

Brage Eklund

Gunder Andersson

Svar:

Att sju namn föll bort när insändaren kopierades in i vårt redaktionella system var givetvis ett mänskligt misstag. De namn som saknades var Axel Jonsson, Andreas Qvarnström, Jonny Landström, Hanna Segerström, Pia Eriksson, Brage Eklund och Gunder Andersson. Red.