DELA

Wirtanen: Tuffaste testet

FOTBOLL. Han slog inlägget till drömmålet som avgjorde mot Honka.
Nu varnar Tommy Wirtanen för vad som kan bli IFK:s svåraste uppgift i ligaavslutningen.
– Lahtis på bortaplan är kanske den tuffaste matchen, säger högerbacken.
I söndags tog Tommy Wirtanen ner Patrick Byskatas krossboll och serverade elegant Luis Solignac till det avgörande 3–2-målet hemma på WHA mot Honka.
Segern var lika delar nödvändig för IFK Mariehamns bronsdrömmar som ett styrkebesked, och den positiva energin har märkts av på träningarna i veckan.
– Många har visat en otrolig glädje efter den senaste vinsten. Honka är trots allt ligatvåa och har i princip säkrat silvret, så att slå dem är förstås väldigt starkt, säger Tommy Wirtanen.
Grönvitt har tre raka segrar i ligan, men på lördag väntar ett FC Lahti på bortaplan som också är formstarkt: fem segrar på de sex senaste matcherna.


Jämn bronsstrid
– Vi har ju ingen nytta av Honkavinsten om vi inte fortsätter vinna. Men Lahtis på bortaplan är kanske den tuffaste matchen vi har kvar att spela, säger Tommy Wirtanen och fortsätter:
– Genom åren har vi haft väldigt svårt borta mot dem. Men det positiva nu är väl att vi har så många nya spelare i laget som inte har några negativa minnen därifrån (skratt).
I och med VPS poängtapp mot HJK i måndags (1–1) är avståndet till tredjeplatsen nu bara två poäng stort för IFK. Samtidigt skuggar FC Lahti på femteplats, tre poäng bakom ålänningarna.
– Det gäller att tömma tankarna helt inför en sådan här livsviktig match. Alla spelare vet innerst inne vad som gäller, och tar vi tre vinster på de matcher som återstår blir vi historiska genom att ta klubbens första medalj, och så får vi ett nytt Europaäventyr att se fram emot, säger Tommy Wirtanen.
Hur känns formen för egen del?
– Bra, även om jag alltid känner jag kan göra saker och ting bättre. Jag tror det är viktigt att ha den självinsikten.
Hur är det att löpa upp och ner längs kanten på regntunga planer?
– Det är roligt. Jag tycker om att springa. Motståndarna kanske inte gör det så jag får se det som ett mentalt övertag (skratt).Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax