DELA

Världsrekord när Lönn tog EM-guld

KRAFTSPORT. Överlägsen i sin viktklass, bästa damlyftare i hela mästerskapet och ett nysatt världsrekord.
Sandra Lönn hade en succéhelg under EM i Slovakien.
– Om jag ska vara lite kaxig så gick det precis som jag hade trott och hoppats, säger hon.
Ålands kraftsportklubb kan summera ett lysande bänkpress-EM för de tre medlemmar som deltog i mästerskapet i slovakiska Senec. Marcela Sandvik rivstartade genom att ta hem damernas –52-kilosklass på EM:s första dag, medan maken Kenneth noterades för en fjärdeplats (endast 2,5 kilo från bronset) i herrarnas 120-kiloskategori.
Men allra mest imponerade Sandra Lönn.


Halvkilosökning
ÅKK:aren, som i internationella sammanhang representerar Sverige, lekte hem damernas 84-kilosklass och hade en segermarginal om 31,5 kilo ned till tvåan.
Inte att undra på kanske med tanke på att Lönns jättelyft på 216,5 kilo innebar nytt världsrekord i hennes viktklass.
– Världsrekord, det är ju lite coolt ändå…, säger Sandra Lönn.
– Jag gick in för att säkra medalj först och när det var gjort gick jag för rekordet. Det känns otroligt bra och jag är jättenöjd med att jag lyfte så här pass bra.
Världsrekordnoteringen är ett halvt kilo bättre än det föregående. Dessutom gjorde lyftet Sandra Lönn till bänkpress-EM:s bästa dam, alla kategorier.


Bäst i alla kategorier
– Man går efter en koefficienttabell där man jämför vikten hos de tävlande och vad de har lyft, och sen får man fram vem som har lyft bäst i förhållande till sin egen vikt. Så det är väldigt roligt att bli bästa dam i hela EM, säger Sandra Lönn som inte stördes det minsta av den fyrtiogradiga värmen i Senec.
– Det var verkligen skitvarmt och svetten bara rann, men det gjorde mig ingenting.
För Sandra Lönn väntar närmast ett träningsläger med landslaget på Bosön utanför Stockholm och därefter SFI-mästerskapen i Ekenäs.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax