DELA

Trygghet – IFK:s ledord för integration

FOTBOLL. Från en inhemsk uppstickare till ett stabilt ligalag som har öppnat sig för världen.
Under de två senaste säsongerna har spelare från tio olika länder representerat IFK Mariehamn.
– Vi kan inte erbjuda hög lön, men trygghet, säger klubbdirektören Peter Mattsson.
När IFK Mariehamn tog klivet upp i högsta ligan för tio år sedan utgjordes majoriteten av laget av lokala spelare, andra finländare och svenskar.
Ett decennium senare är situationen en annan. Grönvitts ligakostym har växt, spelaromsättningen ökat och truppen rymmer numera långt fler nationaliteter än två.
Som Nyans sammanställning visar har spelare från tio olika länder representerat IFK Mariehamn de senaste två åren. De allra flesta spelarna är fortfarande från Finland och Sverige, men bland importerna syns långväga gäster från såväl Nigeria som Argentina.


Ribeiro tacksam
– Idrotten är en fantastisk dörröppnare för att komma in i ett samhälle. Det gäller för de spelare som kommer hit, eller för en ålänning som flyttar utomlands. Är personen idrottsintresserad och har ett lag att träna med blir han del av gemenskapen, säger Peter Mattsson.
IFK har ett ledord för att få sina utländska spelare att känna sig hemma i lilla Mariehamn: trygghet.
När Nyan i fjol gjorde ett hemma hos-reportage med Bernardo Ribeiro tog brasilianaren flera gånger upp hur tacksam han var för att IFK hade ordnat allt med hans flytt till Åland.
– När jag spelade i Australien var det upp till mig att fixa möbler och köksredskap. Här fanns allt på plats när jag flyttade in, sa Ribeiro.


Från Kenya till Åland
Peter Mattsson:
– I IFK får spelarna inte den högsta lönen, men vi ordnar med boende och möbler. Nyckeln för oss är att de ska trivas och känna en trygghet från första början.
Det allra främsta exemplet är kanske mittfältaren Amos Ekhalie, 26. Kenyanen kom till IFK Mariehamn som 18-åring och skrev just på för vad som blir hans åttonde säsong i a-laget 2015. Ekhalie räknas tack vare sina ungdomsår i klubben som en inrikesfostrad spelare av det Europeiska fotbollsförbundet.
– Vi har bra kontakt med den svenska agenten Patrick Mörk som jobbar mycket med afrikanska spelare. På den vägen kom Amos hit, och nu känns han som en ålänning.

Oskar Magnusson

FAKTA

Spelare utanför Finland och Sverige som har representerat IFK under 2013-14

n Alanzo Adlam Jamaica
n Diego Assis Brasilien
n Kris Bright Nya Zeeland
n Amos Ekhalie Kenya
n Ekhiabhi Okodugha Nigeria
n Dever Orgill Jamaica
n Darren Purse England
n Bernardo Ribeiro Brasilien
n Luis Solignac Argentina
n Roger Thompson Kanada
n Charlie Trafford Kanada