DELA

Tränar igen – efter njurproblemen

FOTBOLL. Njurinfektionen sänkte Emilia Alajääski som blev sängliggandes en vecka på sjukhus.
Nu har ytterbacken börjat jogga igen – och hoppas på en plats i truppen till ligaavslutningen nästa lördag.
– Det blir svårt, men kanske får jag vara med som reserv, säger Åland Uniteds försvarslöfte.
Samlingen med U19-landslaget i Tammela blev mardrömslik för Åland Uniteds Emilia Alajääski.
Inför EM-kvalmötet med Georgien på måndagen den 15 september vaknade ytterbacken upp med smärtor i ryggen. Men hon spelade matchen, bara för att stiga upp med värre smärtor – och 40 graders feber – morgonen därpå.
– Först trodde de i landslaget att jag bara hade sovit dåligt. Men sen tog landslagsläkaren mig till sjukhus för att kolla upp smärtan. Det visade sig att en urinvägsinfektion hade spridit sig till njurarna, säger Emilia Alajääski.
Hon flyttades till Salos sjukhus för att komma närmare sin familj i Kimito.
Där blev hon kvar i en vecka.


Lång väntan
– Vid ett tillfälle sa jag till mamma ’kan de inte bara ta bort dem?’. Det gjorde så pass ont i njurarna. Men på torsdagen blev det bättre, och till helgen skrevs jag ut, säger Emilia Alajääski.
De senaste veckorna har inneburit en lång väntan för Alajääski som inte har kunnat träna med laget. Men på sistone har hon åtminstone kunnat jogga, och hon när en dröm om att kunna få en plats i truppen till ligaavslutningen mot PK-35 nästa lördag.
– Jag tvivlar nog på att det är möjligt. Jag fick trots allt åka runt i rullstol på sjukhuset. Det kommer att bli tufft men jag hoppas kunna träna till veckan och jag hoppas att jag kan få vara med i truppen åtminstone.

Oskar Magnusson