DELA

Tillbaka i landslaget – avgjorde mot Sverige

ISHOCKEY. Comeback som 40-åring – efter ett tio år långt uppehåll från ishockeyn.
Då satte Riikka Välilä matchavgörande 2–1 mot Sverige i Mariehamn.
– Det var riktigt härligt, säger hon.

Riikka Välilä vann poängligan i OS i Nagano 1998 och utsågs till bästa forward i VM 1990 och 1994. Hon är dessutom den enda damspelaren utanför nordamerika som valts in i IIHF Hall of Fame. Men för tio år sedan valde hon att sluta med ishockeyn.
– Jag var 29 år när jag slutade och jag tänkte att om jag ville ha barn så var det dags, och så hade jag haft lite skador. Sedan fick jag tre barn, men jag hade hela tiden den där känslan att det vore roligt att spela.

Pendlar till Finland
Problemet har varit att det inte finns något damlag i närheten av Ljungby i Sverige där hon bor.
– Jag var med i landslaget förra året som lagledare och då var jag så nära tjejerna och jag tänkte att ”nej, nu vill jag spela” och sedan kunde jag ordna det med familjen och jobbet så jag har kunnat spela det här året (med JYP).
Hur är det att försäsongsträna när man börjar med hockeyn igen när man är 40?
– Det kändes riktigt bra från första dagen. Alla har varnat för att man inte återhämtar sig bra när man är så pass gammal, men än så länge har det gått bra.
I landskampen mot Sverige, den första av tre Finnkamper i Mariehamn, spelade hon center i tredjefemman mellan forwardsparet Emma Nuutinen och Saila Saari.
Kedjekamraten Saari öppnade målskyttet två minuter in i matchen, men Sverige kom tillbaka och kvitterade i den andra perioden genom mål av Emma Eliasson. Det var dock finskorna som fick sista ordet i matchen när Riikka Välilä satte 2–1 med lite mindre än åtta minuter kvar av den tredje perioden.
– Vi hade jobbat bra hela bytet. Sverige hade pucken, men de kunde inte komma ut från egen zon och sedan kämpade Emma Nuutinen fram pucken bakom mål och jag var ledig framför kassen så det var bara att sätta in den.


”Börjar inte spekulera”
Längre fram på säsongen väntar OS i Sotji. Om Riikka Välilä får en plats i laget blir det hennes tredje OS.
– Det börjar jag inte spekulera i ännu, säger hon.
Finnkampen i Mariehamn rullar vidare i dag med match igen klockan sju på kvällen. Men dessförinnan anordnas Girls Hockey Day, där nybörjare får möjlighet att prova på sporten.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax