DELA

Svenskt på bowlingpallen

BOWLING. Trots många startande ålänningar blev det svensk trippel i Viking Lines turnering på söndagen.
Förstapriset på drygt 1 500 euro lockade ett starkt startfält till idrottsgården. Slutsegraren Christer Plahn spelar i Bålsta som förra året kvalade till svenska Elitserien. Tvåan Helene Fischbach och trean Tobias Karlsson är också toppbowlare i Sverige. Helene Fischbach vann båda finalspelen innan hon i matchspelet besegrades av Plahn.
Tobias Karlssons lagkamrat i AIK Kim Nyman blev bäste ålänning. Nyman var inte nöjd.
– Det här är ju hemmahallen och det ska gå att bowla lite jämnare i alla fall. Jag hade serier på 250 och mitt i allt 130. Sommaruppehållet närmar sig och jag har inte tränat som jag borde, säger Nyman.
Det var svårt att hitta rytmen på banorna för Nyman.
– Banorna var ganska olika. Vissa var mer oljade och passade mig bättre, andra var väldigt torra, säger Nyman.
Tävlingen inleddes med fem serier amerikanskt. Redan där försvann Ove Pellas, Katarina Sundberg och Oskar Mattsson från IFK Mariehamn. Kim Nyman kände hemmatrycket.
– Jag tänkte att man måste stå upp för Åland och kämpa. Vi var sju ålänningar i fältet och skulle nog ha kommit till bättre placeringar, säger Nyman.
Fjolårsvinnaren Katarina Sundberg håller med Kim Nyman om att det var svårt med underlaget.
– Det var tuffa banor, och då krävs precision, lite tur och att man är jättefokuserad. Jag hade en dålig serie som gjorde att jag missade att gå vidare, och det var synd, säger Sundberg.


Behövde bonus
Förutom Kim Nyman kom Marcus Björk, IFK, med till matchspelet. Där kom både Björk och Nyman utanför de 8 bästa som spelade stegfinal.
– Det var lite surt att missa stegfinalen med 22 poäng. Jag spelade ganska bra i sista serien och fick lite nior. Hade de varit strike hade jag gått vidare. Jag skulle ha ha behövt bonuspoängen från fullpoängarna, säger Nyman.

Erik Hallstensson