DELA

Svenska stortränare köpte deras hästar

TRAV. Jeppas Hugos halvbror Jeppas Picasso såldes till svenske stortränaren Roger Walmann vid Solvalla för 200.000 kronor vid årets stora kriterieauktion i Stockholm.
Även Jeppas Pronto såldes till en Solvallatränare, köpare blev Reijo Liljendahl.
Det blev svenske stortränaren Roger Walmann som ropade in Robert och Pia Ekströms uppfödning, den ettårige hingsten Jeppas Picasso, när kriterieauktionen inleddes på torsdagen med Selected-auktionen. Jeppas Picasso är efter hingsten Cantab Hall och Ekströms sto Finess Ås.
Roger Walmann ropade in fem hästar den första dagen utöver Jomalahästen, däribland auktionens dyraste häst, ettåriga stoet Charlene Am (efter Yankee Glide-Novelty Ås) som han betalade 610.000 kronor för.


Liljendahl betalade 55.000
När auktionen fortsatte på fredagen sålde Robert och Pia Ekström den ettårige hingsten Jeppas Pronto efter Zola Boko och Absolutely Perfect för 55.000 kronor till Reijo Liljendahl.
Robert Ekström var nöjd efter auktionen, trots att 200.000 kronor för Jeppas Picasso var hans nedre gräns.
– Hade det inte blivit den summan hade jag köpt tillbaka honom. Men ser man till hur många hästar som inte blev sålda får man vara nöjd med priset, säger Robert Ekström.
Hur stor del har Jeppas Hugos framfart på de svenska banorna i priset på Jeppas Picasso?
– Det är klart att det inte är en nackdel i varje fall (skratt). Men samtidigt är det väldigt många bra hästar med på en kriterieauktion, så man sticker väl inte ut så mycket i mängden. Jag var kanske lite kaxigare när jag for på auktionen, men fick böja mig efteråt när jag såg hur det såg ut och hur många hästar som blev osålda. På fredagen tror jag det var 36 procent osålt.
Hur stor del av de insprungna prispengarna får ni som uppfödare?
– Tio procent. Så man hoppas ju på lite uppfödarpengar framöver. Därför känns det också bra att mina hästar kommer till bra tränare.


Göstas i farten
Två hästar lämnade alltså Åland, men flera ålänningar besökte auktionen i förra veckan och två hästar ropades in till åländska ägare och tränare. Agneta Göstas ropade hem två hästar. Under stallnamnet Dönvik köpte hon hem stoet Eda Ida efter Sam Bourbon och Merge. Det ettåriga stoet kostade 45.000 kronor på torsdagskvällen.
På fredagen köpte de även Terrazza, ett ettårigt sto efter Jaded och Loggia för 55.000 kronor. Uppfödare till Terrazza är välkända Menhammars Stuteri.
– Förhoppningsvis ska det bli travhästar av dem en dag. Jag har haft en paus från travet en tid, men nu kände jag att det var dags igen. Min son Ralf ska träna hästarna och sen är tanken att kompisar och bekanta kan köpa andelar i ett litet bolag. Det ska bli spännade att följa utvecklingen, säger Agneta Göstas.
Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax