DELA

Skotte coachar ÅU-målvakterna

FOTBOLL. En engelsman förlöste offensiven när Åland United lekte hem ligaguldet.
Nu ska en skotte täta till defensiven – men filosofin är densamma.
– I dagens fotboll blir det allt viktigare med målvakter som är bra med fötterna, säger lagets nye målvaktstränare Edward Gallagher.
Under Gary Williams debutår som huvudtränare för Åland United joggade laget hem ligatiteln, åtta poäng före tvåan PK-35, och snittade 3,7 gjorda mål per match.
Nu får engelsmannen sällskap av skotten Edward Gallagher, som ersätter Vesa Kumpula som målvaktstränare för United.
Via sina kontakter i Storbritannien fick Gary Williams upp ögonen för den unge Gallagher som – trots sin ringa ålder på 23 år – redan hunnit med mycket inom målvaktscoaching. Den senaste säsongen jobbade han för Rangers FC, som håller till i damernas högstaliga i Skottland. Säsongen dessförinnan var han ansvarig för Glasgow City FC:s ungdomsprogram och tränade målvakter från 9 till 17 år gamla. Han har testat på att coacha på collegenivå i USA och gjort gästspel i den ungerska ligan (Ujpest FC), men nästa säsong är det alltså Åland som gäller.


”ÅU var förstavalet”
– Jag pratade med Gary första gången i början av november, och så fort jag fick höra om laget och nästa år så gjorde jag klart för honom att Åland United var mitt förstaval för 2014, säger Edward Gallagher.
I ett passningsorienterat Åland United kommer Edward Gallaghers tränarfilosofi väl till pass.
Tonvikten ligger på målvakternas – Ellen Ahlström och Sanna Åhlander – spel med fötterna.
– De flesta lag i dagens fotboll ser det som en viktig egenskap att ha målvakter som är bra i spelet med fötterna. Jag kommer att låta målvakterna jobba mycket med hur de sätter i gång spelet, eftersom vi vill att de ska dra i gång anfallen, och gärna med fötterna, säger Edward Gallagher.
– Men självklart kommer vi att jobba mycket med tradtionell målvaktsträning också såsom linjespel, inlägg och fotarbete. I slutet av säsongen hoppas jag att både Ellen och Sanna har ett par guldmedaljer runt halsen och att de har utvecklat sitt spel.
Du är bara 23 år; varför coachar du i stället för att spela själv?
– Många har sagt till mig att jag kommer ångra att jag la av så pass tidigt. Men jag trivs bättre som coach än som spelare, och jag är för kort (174 cm) för att vara målvakt på elitnivå. Jag är en välutbildad tränare och jag tror att en av mina bättre egenskaper är att jag kan förklara saker och ting på ett bra sätt. Jag tror att jag var ämnad för att coacha, inte att spela.


Oskar Magnusson