DELA

Skidtunnelprojektet rullar vidare

SKIDNING. December har inte bjudit på något lysande väder för längdskidåkning på Åland.
En skidtunnel i Jomala skulle lösa det problemet – och nu rullar projektet vidare med en utredning om de ekonomiska förutsättningarna.
– Det skulle förlänga turistsäsongen, säger projektledaren Rune Karlsson.
Barmark och plusgrader – så har större delen av december sett ut på Åland. Inte direkt de bästa förhållandena för längdskidåkning. Men en skidtunnel i Jomala skulle möjliggöra skidning – och även skidskytte – från tidig höst till vårvinter.
Och nu rullar planeringsarbetet vidare.
I vår ska en utredning om de ekonomiska förutsättningarna för en skidtunnel på Åland vara klar. Det är Mattias Nyberg, på högskolan på Åland, som gör utredningen som ett slutarbete i företagsekonomi.


Unik stigning
Enligt projektledaren Rune Karlsson beräknas tunneln kosta mellan fem och sex miljoner euro. Ålands skidtunnelförening ska uppvakta landskapsregeringen och hoppas även på EU-pengar till finansieringen.
– Vi måste in i det privata näringslivet också för att få pengar. Det är ett aktiebolag som ska driva det. Resterande pengar får vi låna upp, men det är så lite som möjligt, förstås, säger han.
Tunneln ska bli 700 meter lång och 10 meter bred. Den ska innehålla två klassiska spår i vardera riktning, med fristil i mitten, samt sex skyttetavlor för skidskytte.
Unikt blir också den totala stigningen på 40 meter.
– Det är ingen tunnel i världen som är så kuperad. Den ska vara fin att träna i. Tanken är att motionärer och Vasaloppslöpare från Sverige ska kunna komma hit för att träna.


Senhösten är högsäsong
Marknadsundersökningen som gjordes visade att det finns ett stort intresse från hela Mälardalen för en skidtunnel på Åland. I Finland finns sex skidtunnlar – men i Sverige finns bara en, i den värmländska orten Torsby, som ligger en bra bit från Mälardalen.
Skidtunnlar på andra håll i Norden brukar öppna i slutet av augusti eller början av september.
– Det skulle förlänga turistsäsongen. Senhösten är högsäsong för oss, och det är då som vi behöver någonting att erbjuda på Åland, säger Rune Karlsson.
Han hoppas att tunneln ska stå klar 2016, och tror att det skulle betyda enormt mycket för skidningen på Åland.
– Nästan alla sporter på Åland har en inomhusanläggning. Det är bara skidarna och skidskyttarna som inte har det.

Totte Vesterlund