DELA

SFI-mästerskapen lockar elitsimmarna till Mariebad

SIMNING. Mariebad står värd för SFI-mästerskapen.
Då finns juniorlandslagssimmare i startlistorna till helgens simfest.
– En tävling som ger oss fin PR, säger tävlingsledaren Bror Myllykoski från ÅID:s simutskott.
Åland står inför en veritabel simfest i helgen när drygt 150 deltagare gör upp om medaljerna i SFI-mästerskapen.
IF Åland kommer med en femton man stark trupp (tolv damer, tre herrar) och ÅID:s Bror Myllykoski ser störst medaljchanser för Erica Granesäter och Julia Thurin.
– Erica har tagit SFI-medaljer förut och även Julia i den yngre klassen, och båda två ska kunna vara med och kämpa om dem den här gången också, säger Bror Myllykoski om de båda simmarna som tävlar i seniorklassen.
I SFI-mästerskapen i helgen finns även en 15-årsklass för flickor och pojkar, och förutom de individuella sträckorna ställer IF Åland upp med flera lagkappslag under helgen. Tävlingens kvalitet och status har höjts på senare år sedan Finlands största simklubb Cetus från Esbo fick SFI-status. Flera juniorlandslagssimmare väntas tävla i Mariebad i helgen, bland dem Åbo simklubbs Roosa Mört som har meriter från ungdoms-OS.


Hotellbokningar
Förutom de idrottsliga uppvisningarna som väntar lyfter Bror Myllykoski fram de samhällsekonomiska vinsterna med arrangemanget av ett mästerskap av SFI:s dignitet.
– Det är fin PR för Åland som en plats för klubbar att förlägga träningsläger på efter att de har sett de fina anläggningarna. Och den här tiden på året är det inte så många andra evenemang här, så det är extra roligt att hotellen bokas upp även i november.

Oskar Magnusson