DELA

Saarios sena mästerskapschans

FOTBOLL. Först ska hon föra tillbaka Åland United till toppen av ligan innan EM-uppehållet.
Sedan väntar Tiina Saarios största upplevelse som fotbollsspelare.
– Att få spela ett stort mästerskap så här sent i karriären är ofattbart. Jag är privilegierad, säger mittfältsstjärnan.
Åland United rundar av vårsäsongen borta mot NicFutis. Andraplatsen ska bli till ligaledning inför uppehållet – men Tiina Saario kan inte låta bli att blicka något längre bort mot vad som väntar runt hörnet: EM-slutspelet i Sverige i juli.
– Det är jätteviktigt att vi vinner mot NiceFutis så att vi kan gå in i uppehållet som serieetta, men också personligen för att få med sig en bra känsla med sig inför EM, säger Tiina Saario inför sommarens fotbollshöjdpunkt.
– Den närmaste månaden blir nåt alldeles extra för mig. Jag ska få uppleva mitt första stora mästerskap som spelare och det är nästan svårt att ta in.


Unitedtrio
Saario, som har en liknande tillbakadragen mittfältsroll i landslaget som i Åland United, blir sannolikt en del av den finska EM-truppen tillsammans med lagkamraterna Adelina Engman, 18, och Jaana Lyytikäinen, 30, när truppen bantas från 26 spelare till 23 efter genrepet mot Schweiz den 19 juni.
Ett högst osannolikt scenario bara för några år sedan för den 31-åriga Helsingforstjejen som efter sin examen i kriminologi vid Barry University i Miami la av med fotbollen vid ett par tillfällen.
Men ett samtal med förbundskaptenen Andreé Jeglertz för ett par år sedan fick henne att återfå tron på att hon kunde nå tillbaka till den högsta nivån.


La skorna på hyllan
– Efter examen fanns det inte nån möjlighet att fortsätta spela, så jag jobbade ett år i USA i stället. Sen flyttade jag hem till HJK, men valde att trappa ner i division II och lägga av igen.
– Jag blev övertalad att komma tillbaka till HJK 2010, och det var därikring Andreé sa till mig att han inte brydde sig om spelares historia så länge dom är bra nog att ta plats i landslaget – och då insåg jag att det var möjligt.

Oskar Magnusson