DELA

Qvintette till veterinär

TRAV. Tre raka tävlingar med galopp.
I nästa vecka tas stjärnstoet Qvintette till veterinären – ett besök som kan avgöra hästens framtid.
– Givetvis är jag jätteorolig, säger tränaren Ulf Eriksson.

I fjol ordnade stjärnstoet Qvintette den största travframgången till ägaren och tränaren Ulf Eriksson när hon på hösten nådde final i prestigefyllda Breeders Crown.
Våren 2013 har varit tuffare.
Tävlingssäsongen inleddes med att Qvintette galopperade på ett lopp i Eskilstuna. På Gävletravet blev utgången densamma, och när hon tävlade på hemmaplan på Ålandstravet i slutet av maj galopperade Qvintette, med Ulf Eriksson i sulkyn, bort sig redan i starten.
– Att hon galopperade i Eskilstuna är en sak. En galopp kan man ta, sånt händer. Sen hände det i Gävle igen om då blev man att fundera lite vad som var fel, även om det var ett tokigt kört lopp. På Ålandstravet var det lite trångt i starten, men det borde inte ha lett till en galoppering, säger Ulf Eriksson om sin häst hamnat i en negativ spiral och saknar självförtroende.


”Fått smällar”
– Hon har fått sina smällar mentalt, och det sätter sina spår.
När Ulf Eriksson nyligen skapade tävlingslika förhållanden i Qvintettes träning galopperade hon återigen – och fick ägaren att agera.
I nästa vecka besöker Qvintette en veterinär för att försöka bena ut huruvida problemen är fysiska eller mentala.
– Då kan vi få en fingervisning om vad det här kan bero på. Just nu kan man spekulera i en massa saker som en cysta på äggstocken, ledinflammation eller tandproblem. Det kan också handla om nåt psykologiskt, och då är det svårt. Allra lindrigast vore ju om det är en led som är inflammerad eller en tand som man kan justera, säger Ulf Eriksson som beklagar att Qvintette måste tas till veterinär i det här skedet av säsongen.


Kan gå till avel
– Vi är ju helt fel ute med tanke på att säsongen är i full gång och det är nu uttagningarna till dom stora loppen är. Givetvis är det jätteoroande.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!


Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax