DELA

Persade i tuff konkurrens

FRIIDROTT. Personligt rekord – och en tredjeplats i ett lopp med en ungdomsvärldsmästare.
Linn Gustafsson, 16, stod för en imponerande prestation i Täby Vinterspel.
– Det var det bästa hon har gjort någonsin. Det var starkt, säger tränaren och pappan Frank Ottesen.

I helgen deltog tre åländskor i Täby Vinterspel i Sätrahallen.
Linn Gustafsson, som ställde upp i 60 meter och i längdhopp i damklassen, inledde tävlingen på ett strålande sätt när hon persade i 60 meterskvalet. Klockan stannade på 8,04, och med det resultatet kvalade hon in till finalen som femma.
Men hon skulle förbättra sig ytterligare. I finalen slog hon nytt personligt rekord med 8,02. Ett starkt formbesked från Linn Gustafsson – som tar sikte på FM vecka 8.
– Jag hoppas att det inte är en formtopp än. Men det är jättebra att få ett svar på att det hon har gjort under träningssäsongen har varit bra. Hon har fått träna skadefri, och det är det som är huvudsaken, säger Frank Ottesen.


”Kan vara en inspiration”
Resultatet gav henne en tredjeplats i tävlingen bakom Jessica Östlund, Hässelby SK, som noterades för 7,85.
Vann gjorde Irene Ekelund på tiden 7,66. Irene Ekelund har det svenska inomhusrekordet på 200 meter för seniorer, och i somras blev hon ungdomsvärldsmästare på 200 m vid VM i Donetsk, Ukraina.
– Jag trodde att hon (Linn) skulle springa under åtta sekunder i det första loppet. Men det är klart; hon var i samma heat som Irene Ekelund, världens snabbaste 17-åring, säger Frank Ottesen och lägger till:
– Det kan vara en inspiration också.
Även längdhoppet gick riktigt bra för Linn Gustafsson som slutade femma på 5,35. Hennes bästa resultat inomhus.
– Det är en bra början, men det är en liten bit från perset, säger Frank Ottesen.
Hennes syster, Amanda Gustafsson, slog personligt rekord med 8,90 i 60 metersförsöken i F15-klassen. Det räckte dock inte till final för åländskan.
Desto bättre gick det för Amanda i längdhoppet där hon hoppade 4,71 – vilket är hennes bästa resultat inomhus, och dessutom bara fyra centimeter från hennes personliga rekord.
Prestationen gav henne en 7:e-plats i längdhoppet där 23 tjejer deltog.
– Det var jättepositivt, säger Frank Ottesen.


Södergårdh persade
Sofia Södergårdh stod också hon för ett personligt rekord i Sätrahallen med 8,51 på 60 metersförsöken i F15-klassen. Resultatet räckte inte till final.
Men vid måndagens friidrottstävlingar i Åbo slog Sofia Södergårdh till med ett nytt personbästa med 8,41 på 60 meter. Det gav henne en andraplats i finalen – och var dessutom en klar förbättring från försökstiden 8,56.
– Det var riktigt starkt av henne. Det är inte alla som klarar att förbättra sig i finalen, säger Frank Ottesen.


Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax