DELA

Över hundra anmälda till Åland Marathons nypremiär

MARATHON. Åland Marathon återuppstår på söndag.
Till nypremiären finns över hundra löpare anmälda.
– Det känns jättebra att tävlingen är tillbaka, säger John Holmberg från Ålands idrottcenter.
Efter 2012 lades klassikern Åland Marathon på is av dåvarande arrangören Ålands idrottsdistrikt.
För ett par månader sedan presenterade den nya arrangören Ålands idrottscenter nylanseringen: loppet skulle återuppstå i slutet av oktober med en ny bansträckning.
På söndag är det dags för marathonloppet (42 kilometer) och halvmaran (21 kilometer).
Förr gällde start och mål vid Idrottsparken i Mariehamn med vändning i Kattby. I år förläggs start och mål till Ålands idrottscenter i Godby, därefter sker den första vändningen efter färjsundsbron i Haraldsby (3,5 km) och den andra vändningen i Jomalaby (13,5 km). De som springer halvmaran gör ett varv runt den 21 kilometer långa banan medan marathonlöparna gör två.
– Lite pirrigt är det med en helt ny bana, men det känns jättebra att tävlingen är tillbaka, säger John Holmberg, verksamhetschef på Ålands idrottscenter.


Tror på 115
Drygt 100 löpare finns anmälda till söndagens lopp där de främsta löparna i marathonloppet beräknas gå i mål strax efter klockan elva på förmiddagen.
– Jag tror att vi kommer att landa på 115 startande, och det känns som ett bra antal det här första året när vi vill känna oss för. De flesta kommer från Sverige och fastlandet i Finland, men en handfull ålänningar kommer till start, fortsätter Holmberg.
Väderleksrapporterna skvallrar om att deltagarna i Åland Marathon kan få en hyfsat behaglig resa på söndag.
– Vad jag har sett kan det bli upp mot tio grader under dagen och den värsta blåsten ska dra förbi dessförinnan så förutsättningarna finns. Självklart är det lättare att genomföra det här i juli, men för idrottsturismen på Åland är det positivt med besökare även i oktober, avslutar John Holmberg.

Oskar Magnusson