DELA

Osäker VPS-framtid för Strandvall

FOTBOLL. Kantspelaren Pyry Soiri spelar för VPS i fotbollsligan nästa säsong. Han är 20 år gammal och har tecknat ett tvåårigt avtal med Vasaföreningen.
Samtidigt är ex-IFK:aren Sebastian Strandvalls framtid i Österbotten högst osäker.
Men det lär inte bli en återkomst till Åland.
Pyry Soiri har gjort 50 ligamatcher för MyPa. Han ligadebuterade 2012, men blev ordinarie först säsongen därpå.
– Vi ser mycket potential i denna spelare och därför var vi intresserade, säger VPS-tränaren Olli Huttunen.
Samtidigt uppges det att mycket talar för att Sebastian Strandvall inte spelar i VPS nästa säsong. Han har för höga lönekrav för VPS budget – och klubben har inte råd med honom.
Strandvall har spelat i VPS de tre senaste säsongerna. Det blir troligen inte en fjärde – även om tränaren Olli Huttunen inte helt har uteslutit honom ur truppen.
– Jag hoppas att han spelar med oss, men vi måste ta ekonomiska realiteter i beaktande. VPS går inte in och tävlar mot en annan klubb med pengar. Då pengarna inte räcker till måste vi ge upp, säger Huttunen.


40 000 i årslön
Då Strandvall kom till VPS från IFK Mariehamn inför säsongen 2012 fick han – som Huttunen uttrycker det – ”ett kontrakt på en hård nivå”. Enligt skatteuppgifterna för 2013 var Strandvall den bäst betalda VPS-spelaren den säsongen med en årslön på drygt 40 000 euro.
– Då var det ekonomiska läget bra – både i klubben och rent allmänt. Nu är läget ett annat och vi har inte längre möjlighet att teckna sådana kontrakt, säger Huttunen.
För årets säsong hade VPS en spelarbudget på 607 000 euro. Till nästa säsong ska drygt 60 000 euro bort.
Någon återkomst till IFK Mariehamn lär knappast bli aktuell för Sebastian Strandvall – som spelade för Grönvitt 2011 och 2012 – om man får tro klubbdirektören Peter Mattsson.
– 40 000 är ingen dålig lön, och någon sådan ryms inte inom vår budget heller. Det går inte att komma ifrån att Sebastian gjorde en bra säsong i år, men det är inget namn vi har diskuterat, säger Mattsson till Nyan.

Oskar Magnusson (FNB)