DELA

Nu börjar curlandet på allvar

CURLING. Invigning i lördags. I kväll drar nybörjarkursen i gång.
Ålands curlingcenter har blivit verklighet – och en realitet som är svår att ta in för de drivande krafterna bakom bygget.
– Det är otroligt hur många ideella timmar som ligger bakom, säger Mari Wickström, vd för Vianor Curlingcenter.
Curlinghallen i Eckerö slog upp portarna i mitten av september och har hyst sexton event sedan dess, men först i helgen stod den officiella invigningen med bandklippning och högtidstal av såväl vd:n för curlingcentret som idrottsministern Johan Ehn.
– Det känns som att det har börjat på allvar nu, säger Mari Wickström som chefar för Vianor Curlingcenter som hallen i Eckerö heter.
För drygt sju år sedan testade hon på curling för första gången under ett besök i Sundbyberg.
Efteråt kunde hon inte släppa tanken på vare sig sporten som sådan eller en curlinghall på Åland.


Sju år och sju månader
– Sju år och sju månader senare står vi med en hall på Åland. Det är helt fantastiskt när man tänker på det. Vi hade 80 personer inbjudna till invigningen i lördags och alla där har varit med och bidragit på något sätt. Det har krävt otroligt mycket ideella insatser, flera tusentals timmar, och vi är tacksamma för alla dem som har hjälpt till, säger Mari Wickström vars far Per-Erik stått för ett tusental ideellt arbetade timmar på egen hand.
– Sen ska också Janina Lindström, Peter Lindström, Thomas Jonsson och Sune Lindkvist i Team Åland nämnas. Det är vi som sitter på styrelseposterna i Ålands curling AB och Ålands curlingklubb. Tanken är att det ska bli lite nya ansikten framöver (skratt), men till en början måste vi få fart på verksamheten.
I kväll startar nybörjarkursen där ett femtontal ålänningar kommer att stifta bekantskap med curlingträning för första gången, i slutet av november inleds den åländska curlingserien dit elva lag är anmälda och flera svenska och finska klubbar har anmält intresse för att hålla träningsläger på Åland framöver.


”Känns tryggt”
– Det är mycket att göra, men samtidigt känns det tryggt. Vi har haft flera år på oss att tänka ut hur vi ska bedriva verksamheten, säger Mari Wickström.
Under helgens invigning kungjorde också Svenska curlingförbundet, som gästade curlingcentret, att man blir officiell samarbetspartner.
– Det är jätteroligt. Vi tillhör ju egentligen det finska förbundet, men de sa att de skulle adoptera oss (skratt). Och så fick vi ett stipendium på 3.000 kronor till att satsa på ungdomscurling, säger Mari Wickström.

Oskar Magnusson