DELA

Mika Laurikainen tränar sparande TPS

FOTBOLL. Mika Laurikainen tränar TPS i fotbollsligan kommande säsong. Han tillträder i ett sent skede av försäsongen och har ett begränsat material till sitt förfogande.
– Det känns som om jag alltid kommer till TPS i tufft läge. För tio år sedan var utmaningen att lyfta klubben från division 1 till ligan. Nu gäller det att hålla kvar laget i ligan, säger Laurikainen.
Han lyckades lyfta upp TPS 2002 och ledde laget under en säsong i ligan. Då han ersattes av Kari Ukkonen blev han juniorchef i klubben, men har senare varit tränare i ligan igen, i MyPa och Jaro.
Under de fyra senaste åren har Laurikainen jobbat inom bollförbundet, som träningschef och landslagstränare för U21-herrarna.
– Spelarna och taktiken har utvecklats i Finland under de senaste tio åren. De unga är mer redo att ta ansvar och måste också ges ansvar, säger Laurikainen.
Hans kontrakt är treårigt, så tanken är att han ska låta unga talanger ta sig in i ligalaget och utvecklas.
– Det är viktigt att stärka de unga spelarnas självförtroende. Det sker misstag i matcherna, men man ska inte hänga läpp utan lära sig. Via individuell träning går det att reagera på till exempel fysiska brister, säger Laurikainen.
Han coachar för första gången i onsdagens ligacupmatch mot IFK Mariehamn på Åland. Några utländska testspelare finns med i truppen.
TPS vd Juha Reini lovar inga heta nyförvärv.
– Laget är i princip klart. Hela spelarbudgeten på 325 000 euro är använd. Vi lyckades säga upp den tidigare tränaren Marko Rajamäkis kontrakt på ett sätt som ekonomin tål, säger Reini.
Han hoppas på att spelare som bor i Åbo men inte tillhör något lag ska kunna tas in i truppen billigt under säsongen. Till den gruppen hör till exempel Mikko Hyyrynen, som för tillfället tränar A-juniorerna i TPS. (FNB)