DELA

Janssons jackpot i comebacken

FRIIDROTT. Skadorna har hållit honom borta från friidrotten i 15 månader.
Men i sin comeback slog Simon Jansson till med personbästa på 200 meter: 22,40.
– Det här lovar gott inför sommaren och min satsning på 400 meter, säger sprintern.
Säsongen 2013 hade inte IF Åland-sprintern Simon Jansson, 18, några problem med att hålla sig för skratt.
En stressfraktur i vänster fot på våren förstörde utomhussäsongen. På hösten tvingades han till en operation av sitt högra baklår på grund av en bristning i ett muskelfäste. Skador som var frustrerande, men inte karriärshotande.
Kring jul kom däremot en skadesmäll som oroade. En hjärtmuskelinflammation höll honom inlagd på sjukhuset i en vecka – och borta från träning fram till mars.
– Hjärtmuskelinflammationen blev man lite rädd över, för det har man ju inte samma kontroll över som de andra skador. Man frågade sig hur det skulle läka, och om det skulle läka över huvud taget, säger Simon Jansson.
Men läkte gjorde det, och under våren har Simon Jansson kommit tillbaka till träningen.
I onsdags svarade han för ett rejält formbesked när han sprang 200 meter i Åbo på 22,40. En sänkning med 35 hundradelar från hans tidigare personbästa på sträckan. Och då är ändå 400 meter Janssons paradgren.


Kan komma under 22
– Kan jag komma under 22 sekunder på 200 meter, vilket är realistiskt, så kanske det kan innebära en medalj i junior-FM i augusti. Men framför allt ger det här gott hopp inför 400 meter i sommar.
I en tävling i Karis på söndag tävlar Simon Jansson på 400 meter.
Det faktum att han var så pass nära landslagssprintern Ville Wendelin, 24, på 200 meter i onsdags ger råg i ryggen inför helgen. Wendelin – bland annat nordisk mästare på 200 och 400 meter – noterades för 22,06 i Åbo.
– Det visar att jag kan utmana honom i sommar. Särskilt på 400 eftersom min styrka är min snabbhetsuthållighet.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax