DELA

Jansson: ’Otroligt nöjd’

FRIIDROTT. Simon Jansson har fått en drömstart på utomhussäsongen.
Söndagens rekordslakt på 400 meter gav honom en plats i landslaguttagningen i Lahtis.
– Det ska bli riktigt, riktigt spännande, säger han.
I fjol fick Simon Jansson, 18, en spricka i foten som gjorde att han missade hela den förra utomhussäsongen och i höstas, i samband med att fotproblemen åtgärdades, opererades han för en gammal skada i baklåret.
Men problemen bara fortsatte.
Simon Jansson åkte på körtelfeber som till en början var symptomfri, och eftersom han inte märkte av det tränade han på som vanligt. Till han drabbades av hjärtmuskelinflammation och blev inlagd på sjukhus.
– Det är inget att leka med, säger han.


Tuffa förutsättningar
Det är ett och ett halvt år sedan han tävlade regelbundet och två år sedan som han sprang utomhus. Det var först i mars som han kunde börja träna ordentligt igen – men trots det slog han till med nytt personbästa på 400 meter i Tähtienkisat, en elittävling för seniorer, i Karis.
– Med det i åtanke är jag otroligt nöjd, säger Jansson.
Ålänningen lyckades för första gången ta sig under drömgränsen 50 sekunder när han klockades på 49,44 – en rejäl sänkning av sitt pers.
Tiden gav honom en fjärdeplats i loppet som innehöll högklassigt motstånd.
– Jag hamnade på bana ett, och det är den sämsta tänkbara banan. Man får mera fart med sig ut ur den sista kurvan om man springer på ytterbana. Nu fick jag börja om på upploppet och med den starka motvinden var det svårt att avancera placeringsmässigt, säger han och fortsätter:
– Men det var fantastiskt att jag kunde slå personbästa med sex tiondelar.
Simon Jansson, som satsar enbart på 400 meter, menar att det är den grenspecifika träningen och ett lyckat träningsläger i Spanien som bidragit till succén.
Hans prestationer har inte gått obemärkt förbi i Friidrottsfinland. På söndag deltar han i en landslagsuttagningen i Lahtis som kommer att visas på Yle.
– Det ska bli riktigt, riktigt spännande. Jag har få 400-lopp i benen, men jag hoppas att jag ska kunna tagga till.


Fler åländska pers
Simon Jansson toppar nu den finska 400 metersstatistiken för 19-åringar. Men det var också fler åländska friidrottare som lyckades bra i helgen.
I en ungdomselittävling i Janakkala slog Linn Gustafsson, i D17-klassen, till med ett nytt åländskt åldersklassrekord på 100 meter. Gustafsson noterades för 12,26 och hamnade därmed på andraplatsen bakom Nea Mattila, HIFK, som sprang på 12,23.
Med den tiden är Linn Gustafsson dessutom den tredje snabbaste damen på Åland någonsin och toppar även den finska D17-statistiken.
I samma tävling persade bröderna Joel och Emil Thölix när de sprang i mål på 11,72 respektive 11,61 i sina respektive 100 metersheat i H19-klassen. Båda fick samma placering (fyra) i sina heat.
Linn Gustafsson och bröderna Thölix tävlade också i Karis där Linn noterades för nytt personbästa med 25,41 på 200 meter där hon slutade på sjätteplats.Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax