DELA

IFK på spökjakt

FOTBOLL. Fyra kryss och åtta förluster.
Nu vill IFK Mariehamn bryta förbannelsen borta mot HJK.
– Vi siktar så klart på att kunna överraska, säger IFK:s assisterande tränare Peter Lundberg.
I våras var IFK Mariehamn ytterst nära att få med sig en poäng från Sonera Stadium.
Men Demba Savage mål i den 98:e (!) matchminuten blev matchens enda, och Grönvitt fick lämna Helsingfors med huvudstadsspöktet intakt.
Facit från IFK:s tolv bortamatcher mot HJK genom åren i ligan är fyra oavgjorda och åtta förluster. Målskillnaden 27–6 i Helsingforslagets favör skvallrar om hur matchbilderna sett ut i huvudstaden.
– Jag hoppas att vi kan glömma den lilla besvikelsen över den tappade ledningen mot SJK och vända det till något positivt. Men vi vet att vi måste göra en hundraprocentig insats för att ha en chans, säger IFK:s assisterande tränare Peter Lundberg och fortsätter:
– Jag tycker att vi har varit relativt nära tidigare, men det räcker inte. Vi måste få till det sista.


Förvalta lägena
Senast det begav sig saknade IFK inte lägen att näta. Petteri Forsell prickade ribban, Amos Ekhalie fick i väg ett farligt volleyskott och Bernardo Ribeiro ett friläge. Men HJK-målvakten Michael Törnes spikade igen.
– Vi gjorde en bra match, och det som gjorde att det inte blev tre poäng då var att vi inte satte något av de lägena vi hade. Man kan inte räkna med att skapa så mycket mer utan man måste ta tillvara på de chanser som man får, säger ”Lundis”.
Samtidigt som matchen är hyperviktig för ett medalj-jagande IFK så har HJK gruppspelet i Europa League att tänka på. Ett gruppspel som HJK inledde i går kväll borta mot FC Köpenhamn (matchen var färdigspelad efter den här tidningens pressläggning).
– Det är bara att köra på nu. Vi tar en match i taget och får se hur långt det räcker. När det gäller medaljer så har vi inte allt i våra egna händer längre, säger ”Lundis”.

totte.vesterlund@nyan.ax