DELA

IFK-kritik mot säkerheten

FOTBOLL. Båren dröjde liksom ambulansen.
Nu riktar IFK:s fystränare Kristoffer Weckström kritik mot arrangemanget i Lahtis.
– Jag tycker att vi behöver ställa högre krav, säger han.
Otäcka scener utspelade sig i söndags när Bobbie Friberg da Cruz kolliderade med Lahtis Henri Toivomäki. IFK-backen låg medvetslös på planen i två minuter och vaknade till först i ambulansen.
– Man får försöka hålla sig lugn i det skedet och gå tillbaka till grunderna. Se till att han andas och har luftvägarna fria, stabilisera huvudet och lyssna på matchläkaren som var närvarande. Han märkte direkt att det var allvarligt och ringde ambulans efter ett antal sekunder, säger IFK:s fystränare Kristoffer Weckström och fortsätter:
– Just läkaren skötte sig ypperligt. Däremot tycker jag att man kan kräva mer av organisationen kring det hela. Det tog för länge innan båren kom in och ambulansen var på plats. Jag tycker att vi behöver ställa högre krav när det handlar om sådana skador. Spelarnas hälsa är det absolut viktigaste.
Har du tagit upp det här med någon?
– Nej, det har jag inte. Men Bollförbundet erbjöd nu en kurs i akut omhändertagande, så de har i alla fall reagerat på det. Jag tycker att det är något som borde komma upp till diskussion. Det borde vara lika för alla Veikkausligaklubbar, att man har en tydlig plan för huvudskador.


Nära till sjukhuset
Anledningen till att det inte fanns en ambulans väntande vid Lahden stadion från början var, enligt FC Lahtis vd Tomi Honkanen, närheten till centrum och stadens sjukhus.
– Två-tre minuter borde räcka. Och första hjälpen har vi naturligtvis på stadion hela tiden. Det var en chock om jag ska vara ärlig. Det såg ut som en liten kollision när det skedde, men sedan när han blev liggandes på gräset förstod jag att det var allvarligt, säger Honkanen.


Totte Vesterlund