DELA

”Idrott är det bästa jag vet”

Hallå där Malin Pussinen, före detta tävlingsgymnast i MGF som tillsammans med Marcus Brandt var Ålands representanter i uttagningarna till SVT:s nya program ”Atleterna” som sänds i höst.

Vad är det för typ av program?

– Det är ett nytt underhållningsprogram i SVT där tjejer och killar i alla åldrar kämpar för att bli utsedda till Sveriges bästa atleter. Man tävlar i par i olika grenar och varje vecka så slås det sämsta paret ut.
Varför sökte du dit?
– Jag såg det som en rolig grej. Idrott är det bästa jag vet, och detta kändes som en skoj utmaning efter gymnastiken.
Hur gick uttagningarna till?
– Dagen var uppdelad i två delar, på morgonen var det harres test*, chins, bålövning i ringar och repklättring utan att använda benen. På eftermiddagen fick vi springa idioten, göra beeptest och bli filmade framför kameran. Dessutom var det en personlig intervju med teamet som satte ihop programkonceptet.
Hur tyckte du att det gick för egen del?
– Riktigt okej. Jag var väldigt nöjd med både harres och idioten. Chins, repklättring och bålövningen i ringar tog mycket på armarna så man fick vara lite taktisk för att orka med alla tre, men jag hade stor nytta av min bakgrund i gymnastiken under hela dagen och jag skulle därför säga att jag styrkemässigt låg i topp bland tjejerna. Men vi som deltog förbjöds av SVT att säga om vi gick vidare till själva programmet eller inte.
Du har gått från tävlingsaktiv till tränare i MGF, vad är viktigast att tänka på som ledare för unga gymnaster?
– Att lära ut med glädje, gymnasterna ska stå med ett leende på läpparna genom hela träningen. Har de inte roligt som juniorer, hur ska vi då kunna hålla dem till seniornivå och skapa en livslång glädje för idrott? Sen är det viktigt för mig att ”bygga” dem rätt från början vad gäller tekniker och styrka, då undviker man skador effektivt och dessutom så lär de sig svårare tekniker snabbare.


* Harres test är ett koordinationstest som bland annat inkluderar kullerbyttor samt olika typer av hinder.