DELA

Hubbe sprintade hem segern

TRIATHLON. När han drog i gång tävlingen var det manuell tidtagning och ett tjugotal deltagare. I helgen firade Hubertus von Frenckell Käringsund Triathlons femårsjubileum med att ordna hemmaseger i sprintdistansen.
– Jag var anmäld till halvdistans, men med facit i hand var det tur att jag ändrade mig, säger ”Hubbe”.

Käringsund i Eckerö bjöd på propagandaväder när de allmänna klasserna av Käringsund Triathlon avgjordes under lördagen.
Passande med tanke på att tävlingen firade sin femte upplaga och ståtade med ett elegant deltagarrekord om 175 anmälda i helgens olika lopp.
– Det är härligt att se den utvecklingen. Käringsund triathlon var något som började från hjärtat med en vanlig handklocka för tidtagning. Sen har man märkt under årens gång att man behöver hjälp med arrangemanget och i år var Ia Colérus min högra hand som såg till att evenemanget flöt på bra, säger Hubertus von Frenckell som grundade tävlingen 2009.
– Jag hoppas att tävlingen ska fortsätta utvecklas. Nu hade vi junior-FM-status på vissa distanser, förhoppningsvis kan även få hit senior-FM framöver även om det är hård konkurrens.


Vann före Brunila
Förutom att agera värd hann Hubertus von Frenckell med att tävla själv också.
Han gjorde det i lördagens sprintdistans – och han vann den för tredje gången på fem starter.
– Det känns riktigt bra. Jag var anmäld till halvdistans, men det var tur att jag ändrade mig med facit i hand, säger ”Hubbe” som segrade på tiden 1.09,16. Fjorton sekunder före Turuns Johannes Brunila.
– Jag var först upp ur vattnet, först efter cyklingen och först i mål, så det kändes bra hela vägen. Jag blev omkörd på cykeln en sväng men så saktade han av och jag for iväg, säger von Frenckell.
I damernas sprintdisciplin fick överlägsna vinnaren Jenna Gestranius sällskap av två åländskor på prispallen.
– Det känns härligt. Absolut härligt. Allt gick enligt plan så jag är jättenöjd, säger Gestranius som vann drygt sex minuter före Sandra Ekström och Victoria Åkerblom på tiden 1.17,32.
På halvdistansen slutade Marcus Brandt tvåa på tiden 4.43,46 efter 1,9 kilometers simning, 90 kilometers cykling och 21 kilometers löpning. Josephine Thörnroos blev även hon tvåa i damklassen på tiden 6.23,30
Juha Lundberg, TuUL Triathlon, och Sari Puumala, Stamina TC, vann herr- respektive damklassen.
I Sportmagasinet i kväll visas ett reportage från helgens triathlontävling.

Läs mer i dagens Nya Åland!

Oskar Magnusson