DELA

Holmström ÅM-mästare i sprint

SKIDOR. Efter lång och frustrerande väntan kunde ÅID äntligen hålla en ÅM-tävling i skidor.
Ett dussintal åkare kom till start i sprinten – och Isac Holmström kom hem och vann.
– Jag försöker åka tre gånger i veckan i Helsingfors, säger han.
Under sprint-ÅM i fjol besegrade Isac Holmström pappa Lennart.
Scenariot upprepade sig i fredags vid Ålands skid- och skidskyttecentrum i Jomala, med den skillnaden att debutanten Patrik Lehtonen slog sig in mellan den holmströmska duon och tog silver.


Siktar på ”Vasan”
Åt guldmedaljören Isac fanns ingenting att göra över de 1 200 meterna; Holmström var tolv sekunder före Lehtonen över mållinjen.
– Det var ganska snabba spår, lite isigt, och det gick jättelätt. Man fick vara aktsam i kurvorna, säger Isac Holmström om fredagens tävlingsförhållanden.
Han började studera i Helsingfors i höstas, men åker hem under vissa helger när hans Jomala IK har träningsmatcher i fotboll.
Men skidorna tar också sin tid, och Isac Holmström blickar mot Vasaloppet den 8 mars. Dessförinnan har han två seedningslopp att ta sig an; Botniavasan på söndag samt Finlandialoppet två veckor senare.


Två juniorer
– Jag var i första startledet i Vasaloppet i fjol och måste köra något seedningslopp för att få starta där igen, säger Isac Holmström som sånär slutade bland de 500 främsta åkarna i fjolårets Vasalopp vilket i så fall hade gett en plats i första startledet i år automatiskt.
– Förhållandena i Helsingfors har varit bättre för skidåkning än här på Åland. Jag försöker köra tre gånger i veckan på konstsnöslingor som är tre, fyra kilometer långa. Det är lite annorlunda åkning jämfört med Åland. Framför allt är det fler backar.
I ÅM-sprinten i fredags kom elva åkare till start i herrklassen.
Bara två juniorer ställde upp; syskonen Maria och Markus Söderlund, LUIA, varpå de också vann respektive klass i F16 samt P16.
– Det är väl så det ser ut tyvärr. Jag tror nog att de dåliga vintrarna har stor inverkan på intresset för sporten på Åland, säger Isac Holmström.

Oskar Magnusson