DELA

Historisk helåländsk final

BOWLING. I lördags skrevs historia i Idrottsgården.
Katarina Sundberg vann den första helåländska finalen någonsin i Viking Line Spring Bowling Games.
– Det var en värdig avslutning på säsongen, säger hon.
Men det kunde ha slutat mycket tidigare för Katarina Sundberg. Mariehamnsbowlaren gick vidare till matchspelet som den åttonde och sista bowlaren med 1100 poäng – bara fyra poäng bättre än nian Helene Fischbach, från Sundbyberg.
– Jag hade ingen press på mig och kämpade och slet, säger Sundberg.
I matchspelet gick det desto bättre för henne. Det vann hon före klubbkamraten Oskar Mattsson, men hon kände inte att hon hade någon fördel av det inför finalen.
– Det reflekterade jag inte över. Det var ny match och nytt fokus.


”Inte nervöst”
I och med segern i matchspelet gick hon direkt till finalen. Oskar Mattsson gick in mot Tobias Karlsson i stege 2 och vann efter 247–202.
Därmed var det klart för den första helåländska finalen någonsin i Viking Line Spring Bowling Games. En final som Katarina Sundberg vann med 424 poäng mot Oskar Mattssons 392.
– Det var en trevande start, men jag var ganska lugn. Jag är van att spela med och mot Oskar och på det viset var det inte nervöst. Det gällde bara att spela säkert och hålla sig lugn, säger Sundberg.
Vad sa ni till varandra efter finalen?
– Vi var båda jätteglada över att det var två IFK:are i finalen.
Det här var Katarina Sundbergs sista tävling för säsongen. Nu väntar sommaruppehåll.
– Det har varit ett bra år, speciellt för Oskar och mig. Det var en värdig avslutning på säsongen. Både han och jag är jättenöjda med den. Det här var det sista som vi kämpat och tränat för.


Byter till AIK
Kommande säsong är det inte bara på Åland som Katarina Sundberg och Oskar Mattsson kommer att vara klubbkamrater. Oskar tävlar för AIK i Sverige och det blir också Katarinas nya klubbadress. Tidigare har hon spelat för Sundbyberg.
– Jag blev kontaktad av flera föreningar, men jag valde AIK med stor anledning av deras kompetens. De har duktiga tränare och jag kan lära mig mycket där, säger hon.
Tobias Karlsson, som kom trea i Viking Line Spring Bowling Games, tävlar också för Solnaklubben och på så vis blev det trippelt Gnaget i topp.
– Sedan på prisutdelningen sa dem att förra gången en ålänning vann var det min bror Stefan som vann efter vinst i finalen mot Helene Fischbach, som blev nia nu. Jag gick till finalen men inte hon, säger Sundberg.
Flera anledningar för Katarina Sundberg att fira, alltså. Och det är ingen tvekan om vad hon kommer att göra med prispengarna på 1.550 euro.
– Bowlingprispengar går till bowling.Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax