DELA

Hallå där, Mikael Signell!

Hallå där Mikael Signell, 18, lagkapten för Jomala IK:s andraplacerade division IV-herrar som har chans på avancemang till trean trots lagets nykomlingstatus. I helgen väntar tabellsexan KaaRe hemma på Vikingavallen klockan 18.30.
Vad har du för tankar inför matchen?
– Som tabelläget ser ut och så som vi har spelat på senare tid så borde vi vinna mot KaaRe. Vi vann borta mot dem i våras med 5–2 i en svängig match, men de är absolut inte ofarliga.
Ni föll mot serieledande JyTy hemma förra helgen; har ni gett upp förstaplatsen nu?
– Ja, JyTy har ryckt ifrån så pass mycket nu och det är osannolikt att de ska tappa försprånget i höst. Det skiljer elva poäng och det är bara arton kvar att spela om. Så nu lägger vi allt fokus på att komma tvåa i serien.
Med stor sannolikhet räcker en andraplats för att ni ska ta steget upp i trean. Vad har den vetskapen betytt för laget?
– Väldigt mycket. Nu har vi ett mål att kämpa för, och att hoppet lever genom hela säsongen är så klart väldigt roligt. Det hänger i och för sig på hur det går för Åbolagen i division II, men alla tre ser ut att klara sig kvar i sina serier och då går även tvåan i division IV upp i trean.
Ni är nykomlingar i division IV men har tillhört toppen av serien hela säsongen. Hur förvånad är du över den utvecklingen?
– Vi hade inte så stora förväntningar inför säsongen eftersom laget är ganska nytt och medelåldern ligger på 19,7. Så vi körde bara på och hoppades på att hamna på övre halvan i serien. Det känns som att vi kan vara nöjda med det vi har gjort i år oavsett hur det går nu på slutet.
Går ni upp blir det förmodligen division III-derbyn mot Siffk nästa år. Vad skulle det betyda för lokalfotbollen på Åland?
– Det skulle vara jätteroligt om det blev så. Förmodligen skulle det betyda att det blir mer publik på matcherna och mer drag kring de lokala lagen. Som det är just nu går mest föräldrar och kompisar på våra matcher, så självklart vore det roligt om publiken blev större. Jag har inget minne av när det var Ålandsderbyn i trean senast, så förhoppningsvis blir det av nästa säsong.
På tal om framtiden och er unga medelålder; hur väl står ni rustade inför en eventuell uppflyttning till division III?
– Att vi har så ung trupp är så klart bra, men samtidigt kan det bli ett problem eftersom det är just i den här åldern som många söker sig till Sverige och Finland för vidare studier. Men vad jag vet just nu är det inte så många som försvinner till nästa år.
Slutligen, vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Tre poäng mot KaaRe på lördag och att vi visar upp samma spel som mot JyTy senast med mycket bollinnehav, spelvändningar och fina kombinationer. Det enda vi behöver förbättra den här gången är effektiviteten.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax