DELA

Gefleikonen hyllar Lyyski

FOTBOLL. Pelle Olsson har stött på Pekka Lyyskis IFK Mariehamn under ett decennium.
Och Dif-coachens respekt för Finlands bäste tränare är stor.
– Pekka är en skicklig lagbyggare, säger Olsson.

Gefle IF och deras dåvarande tränaren Pelle Olsson, 50, tog steget upp till allsvenskan 2004, samma år som IFK Mariehamn gick upp till högstaserien i Finland.
Alltsedan dess har klubbarna årligen matchats mot varandra på försäsongen, och Pelle Olsson – som tränade Gefle från 2005 till 2013 – är sannolikt den allsvenske tränare som bäst känner till Pekka Lyyskis och IFK Mariehamns framfart i Veikkausliga.
– Gefle och IFK känner en samhörighet eftersom man steg till högsta serien samtidigt. Klubbarna har blivit lite som kusiner med åren, säger Pelle Olsson.
Att Pekka Lyyski, 60, prisas som Årets tränare i Finland 2013 förvånar inte Olsson.
– Det känns väldigt välförtjänt. IFK tar mark i den finska fotbollen år för år, och att man får ihop laget varje säsong trots en hög spelaromsättning visar vilken skicklig lagbyggare Pekka är.
– Som svensk följer man ju finsk fotboll så mycket eftersom vi inte kan se matcherna på tv, men jag håller mig alltid uppdaterad hur det går för Mariehamn eftersom jag känner folk i klubben. Det är främst Peter Mattsson (klubbdirektör) som jag haft kontakt med genom åren, och jag imponeras av det jobb han och Pekka har lagt ner i IFK.

Läs mer i dagens Nya Åland!

Oskar Magnusson