DELA

Gärna rugby, men inte på nätet

RUGBY. Åland Stags Rugby Club ville registrera rugby.ax som adress till sin nya hemsida, men får avslag från landskapsregeringen.
Anledningen är att rugby redan har ansökts som toppdomän.
– Domännamn som utgör toppdomäner kan inte beviljas eftersom det kan leda till förväxlingar, säger IT-chefen Ronny Lundström.
Efter att på allvar ha lanserat rugbyn som idrott på Åland häromåret har Åland Stags Rugby Club fått upp farten rejält.
Numera ryms exempelvis även damlaget Hinds i föreningen tillsammans med herrlaget Stags och juniorerna.
Men när klubben försökte registrera domännamnet www.rugby.ax fick man avslag från landskapsregeringens IT-avdelning. I den snårskog till regelverk som gäller för hemsidor är anledningarna flera, menar IT-chefen Ronny Lundström.


Toppdomän
– Namnet rugby är ansökt som toppdomän hos ICANN* som organiserar domännamn. Det finns tre sökanden till namnet rugby som toppdomän, och vilken av dem som får namnet är ännu inte bestämt, säger Lundström och utvecklar vidare varför en adress som www.rugby.ax skulle kunna leda till förvirring.
– Enligt lagen om domännamn som reglerar toppdomänen.ax kan domännamn som utgör toppdomäner inte beviljas. Bestämmelsen i lagen kom till för att undvika att någon kan registrera exempelvis fi.ax, se.ax, vilket skulle kunna leda till förväxlingar.
Det finns dock andra vägar att gå för ÅSRC för att komma till rätta med webbadressen till klubbens hemsida.
– Att rugby är ansökt som toppdomän innebär att adresser som www.aland.rugby kommer att kunna registreras, säger Ronny Lundström.


Bred verksamhet
Från klubbens sida blir det sannolikt en annan lösning.
– Vi får hitta på något annat helt enkelt, typ alandrugby.ax. Det borde ju funka det med, säger Åland Stags RC:s ordförande Rasmus Basilier.
– Eftersom klubben numera är mer än bara herrlaget vill vi inte ha en webbsida som inte bara kan kopplas till Stags. Vi försöker hela tiden att bredda vår verksamhet och då måste vi ha en webbadress som inkluderar alla i vår verksamhet.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax


Fotnot: Internet Corporation for Assigned Names and Numbers.