DELA

Forsell årets IFK:are enligt Nyans betyg

FOTBOLL. I våras blev han IFK:s bäste ligamålskytt genom tiderna, och när IFK gick tungt i juni låg han bakom två viktiga vändningar.
Petteri Forsell är årets spelare i IFK Mariehamn i Nyans betygssammanställning där han snittade 3,43.
Petteri Forsell återvände till IFK Mariehamn i år för att hitta glädjen.
Och att den 24-årige mittfältaren trivs på Åland syntes under årets säsong då han bland annat bidrog med elva mål (näst bäst i IFK och fjärde bäst i ligan). I våras skrev han in sig i historieböckerna när IFK Mariehamn vände 0–1 till 2–1 hemma mot MYPA.


Bakom vändningar
Forsells kvittering i den andra halvleken var hans 25:e ligamål för Grönvitt och därmed gick han om David ”Tulle” Carlsson som IFK:s bäste ligamålskytt genom tiderna.
När IFK, med sju raka matcher utan seger, tog emot FF Jaro i mitten av juni spelade Petteri Forsell en avgörande roll med två drömmål på frispark (kvittering till 1–1 och 2–2) och en delikat framspelning till Dever Orgills 3–2-mål i anfallarens comeback efter korsbandsskadan.
IFK Mariehamn vann till slut med 4–2.
Senare samma månad låg Forsell bakom vändningen borta mot KuPS när han kvitterade till 1–1 och assisterade Luis Solignac till 2–1-målet i matchen som IFK vann med 3–1.


Kojola fick högt snitt
Sammantaget en mycket fin säsong för Petteri Forsell som vann Lejonligan med bred marginal ned till tvåan Cedric Gogoua (SJK).
Under IFK:s hemmamatcher i ligaspelet delar vi på Nyan ut betyg (en femgradig skala) till IFK-spelarna och bland de spelare som gjort över 10 matcher på WHA denna säsong toppar Forsell statistiken med ett snitt på 3,43.
Diego Assis blev tvåa med 3,33 och Bobbie Friberg da Cruz trea på 3,11.
Kristian Kojola, som bara hann med sex hemmamatcher i ligan i år, snittade 3,5 och Simon Nurme som inte heller nådde upp till tio ligamatcher på WHA denna säsong fick 3,42.
Förra säsongen var det målvakten Otso Virtanen som var IFK:s bäste spelare enligt vår betygssammanställning.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax