DELA

Finsk prägel på OS-sändningar

TV-SPORT. SVT tappade sändningsrättigheterna till OS i Sotji 2014.
Men de svenska Viasat-sändningarna stoppas på Åland – och ålänningarna får i stället följa OS via Yle.
– Alla tävlingar som sänds på Yle Fem kommer att refereras på svenska, men intervjuer och studiosnack blir på finska, säger Yles sportchef Johan Portin.
Sveriges television har sänt samtliga olympiska spel sedan 1960.
Men nu blåser förändringens vindar över tv-landskapet.
Mediebolaget MTG (Modern Times Group) – som äger Viasat-kanalerna – har tagit över rättigheterna för vinter-OS i Sotji i februari.


Strikta regler
För ålänningarnas del innebär nyordningen att man inte kommer att kunna ta del av några svenska OS-sändningar. Viasats huvudkanal för OS, TV3, kommer att blockeras på Åland på grund av en rättighetskonflikt med den finska marknaden.
– Rättigheterma säljs landspecifikt. Och vår OS-rättighet gäller enbart för Sverige, så för ålänningarna kommer det att innebära att man följer OS via de finska sändningarna, säger Viasats presschef Karin Zingmark.
– För några år sen skärpte TV-bolagen till synligheten på en del evenemang. När det gäller OS så finns det striktare regler än normalt gällande sändningsrätter. IOK* granskar också effektivt att reglerna följs, säger Yle-sportchefen Johan Portin.
Ålänningarna får i stället följa OS-festen från Ryssland i Yles kanaler.


Intervjuer på finska
Kanalen äger sändningsrättigheterna i Finland och kommer att visa OS på Yle TV2, med vissa avstickare till TV1, samt på Yle Fem. De tävlingar som sänds på Yle Fem refereras på svenska, vilket även gäller för merparten av tävlingarna som visas i TV2 och TV1.
– Men däremot kommer studiodelar, inslag och intervjuer att vara på finska, säger Johan Portin.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 528 462

*Internationella olympiska kommittén