DELA

Far och son snabbast – igen

LÄNGDSKIDOR. Förra helgen avgjordes allt efter en spurt.
Nu korsade far och son Holmström mållinjen samtidigt.
– Vi har varit jämna hela säsongen, så det skulle vara roligt att komma lika nu, säger sonen Isac.

I ÅM kom Isac Holmström före sin pappa Lennart, som länge dominerat åländsk skidåkning. Och i Prästgårdsloppet förra helgen var det Lennart som segrade efter en spurtstrid med Isac.
Fredagens Slemmernlopp över 15 kilometer följde mallen. Med ungefär hundra meter kvar till målet vid Mariebad började far och son spurta. Men nu gled de över mållinjen jämsides. Det var Isac som kläckte idéen under loppet.
– Vi tyckte att det skulle vara roligt, säger han.
Vad hade du för tanke med loppet ?
– Ta det som ett hårdare träningspass bara, ta det lugnt.

”Strålande”
Lennart gick in med samma inställning – och öser beröm över tävlingen.
– Det var lite på skoj det här. Det gick jättebra. Det var fint väder, fin bana och strålande egentligen. Vi skulle köra ett lite hårdare träningspass. Det var målsättningen i dag.
Som Nya Åland kunde berätta i fredagens tidning kördes ett liknande lopp 1928, 1929 och 1934. Men sedan dess har det inte anordnats någon skidtävling på Slemmern. Det var Stig Orre som tog initiativet till årets tävling.
– Snöförhållandena på isen är så fina, så här har man det inte alla vintrar. Vid den här tiden brukar snön ha smält bort, säger han.
Juniorerna körde en kortare bana, över fyra kilometer, runt Råttgrundet.
Philip Wikström, som tävlade i klassen H16, kom först i mål på tiden 13.01. Maria Söderlund, i klassen D14, kom tio sekunder efter honom. H14 vanns av Markus Söderlund på tiden 13.51. Tvåa kom Alex Johansson med 16.48. Elis Åberg, tävlande i H12, gick i mål på 33.57 och Siri Andersson, i D10, fick tiden 30,26.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax