DELA

Dragrace på flygfältet hotat

MOTORSPORT. Finavia vill inte längre se dragracing-tävlingar på flygfältet.
Nu slår motorklubben larm.
Är det slut med dragracing på Åland, undrar ADRS tävlingsgrupp i ett pressmeddelande. ADRS står för Alandisland Drag Race Section och är den sektion inom Ålands motorklubb som sysslar med dragracing.
– Orsaken sägs vara att man är rädd om flygfältets infrastruktur samt att Åland har bara ett flygfält. Detta ter sig konstigt eftersom Finavia tillåter tävlingar både i Vasa och i Björneborg samt då det normalt inte är någon flygtrafik till Åland under den helg vi brukar ordna den åländska tävlingen. Ambulansflygningar med helikopter störs inte av tävlingsverksamheten och vi är även alltid (under tävling) beredda att snabbt tömma banan om någon nödlandning mot förmodan måste ske, skriver klubben.
Om Finavia står fast vid sitt beslut står Åland utan bana. Det hotar, enligt ADRS, hela sportens existens.
– Sommaren 2014 inleddes ett samarbete med en tävlingsarrangör som anordnar den svenska serien ”Pistonhead Open” där tävlingen på Åland var en deltävling i denna serie. Samarbetet vart mycket lyckat och många utländska förare med team såg fram emot ”Ålands racet 2015”. Teamen består normalt av 3-5 personer som gärna gör den åländska tävlingen till en del av sin minisemester på vår vackra ö.
ADRS tävlingsgrupp konstaterar att motorsporten Dragracing/Streetracing har utövats i årtionden på Åland och har fostrat fram duktiga förare som tävlar med den åländska flaggan i topp.


Full banlängd
– Se bara Fredrik Fredlund som är flerfaldig Europamästare och se Ålands nestor Bosse Nylund som är den som tävlat i över trettio år.
– I dag har vi även ett flertal duktiga förare, unga som äldre, som ligger bland topp fem i de olika serier de kör utanför Åland och inte att förglömma de 30-tal ålänningar som tävlar här hemma, skriver gruppen.
– Tidigare körde de åländska tävlingarna på landsvägar (streetrace) men de senaste åren har alla tävlingar körts på Mariehamns flygfält. Tack vare detta har säkerheten höjts och tävlingarna har kunnat köras på full banlängd 402 m. Flygfältet har även erbjudit goda utrymmen för den stora publik, ca 1000 pax per tävling, som normalt besöker tävlingarna.Titte Törnroth-Sarkkinen