DELA

Dansant IFK på skolbesök

FOTBOLL. Här får barnen i IFK Mariehamns fotbollsskola träna med sina hjältar.
När A-lagsspelarna besökte Backeberg och Bomans ängar i går bjöds det på fotbollsfest – och dans.
– En tjej körde Macarena så då tyckte vi att alla skulle göra det, säger målvakten Simon Nurme.
IFK Mariehamns fotbollsskola fortsätter att växa.
Årets upplaga av skolan har nära 160 barn födda mellan 2001–08 anmälda, en ökning med cirka femton procent jämfört med i fjol.
Föreningens ledande ungdomstränare Johan Carlsson har det övergripande ansvaret för fotbollsskolan och de 27 ungdomarna som jobbar som instruktörer under veckan. Två stycken överledare – A-juniorerna Per Lundberg och Emil Mattsson – ansvarar för verksamheten på Backeberg respektive Bomans ängar (Ytternäs).
– Vi har möten med ungdomsledarna inför fotbollsskolan där de får sitta i grupper och planera hur de ska genomföra träningarna och framföra sina budskap. Det här blir också en chans för dem att utvecklas som ledare; tidigare har de spelat fotboll och fått instruktioner, nu får de se vilken utmaning det är att lära ut, säger Johan Carlsson.


Finbesök
– De är viktigt att komma ihåg att man har med väldigt små barn att göra, och tappar de koncentrationen ska man som ledare inte bli nervös. Det är helt normalt att barnen gör det. Och så har vi flera barn som aldrig spelat fotboll tidigare, och då kan man inte bara köra matcher tio mot tio. Nivåerna varierar mellan barnens erfarenhet och man får inte glömma bort någon i träningen.
Under tisdagen fick fotbollsskolan en extra festlig inramning när A-lagsspelarna från IFK Mariehamn besökte fotbollsskolan.
På Backeberg gick tiotalet ligaspelare runt till olika stationer för att lära ut diverse fotbollsfärdigheter som innebar allt från överstegsfinter med Petteri Forsell till skottövningar med Amos Ekhalie.
– Det är roligt att skjuta, säger 5-åriga Izla Småroos.
– Jag har inte spelat fotboll tidigare. Kanske fortsätter jag göra det, men jag vet inte.
En specialstation kom till av en tillfällighet under gårdagen.


Spontandans
När Simon Nurme och Robin Östlind fick syn på en Macarena-dansande tjej på morgonen beslöt de sig för att också IFK-spelarna skulle visa upp sina danskunskaper inför storögda åskådare.
– Robin och jag kom gåendes där på morgonen. Det var rätt kallt och blåsigt, men sen såg vi en tjej dansa Macarena mitt under en bollövning. Då fick man energi direkt och blev glad, så vi tyckte att alla skulle få prova på att dansa inför ungarna, säger Simon Nurme som uppskattar de årliga besöken till fotbollsskolan.
– Jag tycker om att träffa unga spelare som verkligen vill spela fotboll. Det är jätteroligt.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax