DELA

Cordia testar med Piteå

FOTBOLL. Efter tre säsonger i Åland United kan lagkaptenen Janelle Cordia vara på väg bort från finska ligan.
Amerikanskan testspelade i veckan med allsvenska Piteå.
– Jag tror att det vore bra för mig att gå till en bättre liga, säger mittfältaren.
Under den gångna säsongen hörde Janelle Cordia, 26, till Åland Uniteds främsta spelare när laget vann Damernas liga. I Nyans betygssammanställning var amerikanskans genomsnitt på 3,72 på en femgradig skala näst bäst i laget efter Cynthia Uwak.
Men medan nigerianskan Uwak, 27, gjort klart för en fortsättning hos mästarna tittar Cordia på alternativ utanför Finland för sitt nästa karriärssteg.
I veckan provtränade mittfältaren med allsvenska Piteå som slutade sjua i Sveriges högsta serie den gångna säsongen.


Inte säker på att lämna
– Först och främst är jag inte helt säker på att jag kommer att lämna Åland United. Jag gillar verkligen samhället och att klubben är välorganiserad, jag gillar tränarna och spelsystemet, säger Janelle Cordia och fortsätter:
– Men en stor anledning till att jag testspelar med Piteå är att jag vill pusha mig själv som spelare och se hur bra jag kan bli. Jag kan fortfarande utvecklas på Åland om jag stannar, och Champions League lockar verkligen, men jag tror att det skulle vara bra för mig som spelare att gå till en bättre liga.
Enligt uppgifter till Nyan är även danska Fortuna Hjörring, som förlorade ett försäsongsmöte med Åland United i mars och slutade tvåa i ligan förra säsongen, intresserat av Janelle Cordia.


”Högre nivå i Sverige”
– Jag ska kika på lite olika alternativ för att se var jag kan utvecklas bäst. Det kommer att bli ett svårt beslut, säger hon.
Åland Uniteds tränare Gary Williams vill mer än gärna behålla sin mittfältsstjärna, men förstår samtidigt varför hon håller dörren öppen till spel utanför Finland.
– Hon vet om att vi vill att hon ska leda oss i Champions League nästa år, men vi förstår hennes strävan uppåt, säger Williams.
– Vi har en bra miljö för att kunna utveckla spelare här på Åland, men finska ligan är inte på samma nivå som damallsvenskan och Janelle drömmer om att bli proffs på heltid.Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax