DELA

”Bra att få se dem in action”

FOTBOLL. IFK Mariehamns a-lag börjar ta form.
Under tiden får klubbens unga förmågor fylla ut träningstruppen.
– En bra möjlighet för oss att se dem in action, säger den assisterande tränaren Peter Lundberg.
Huvudtränaren Pekka Lyyski och Peter Lundberg hade bara en handfull a-lagsspelare att tillgå när IFK Mariehamn i går gjorde sin första träning inför nästa års säsong. För att få fullt manskap på träningarna kommer runt femton juniorer från klubbens akademi att medverka i december då a-laget i stort sett kör ett pass om dagen.
– Det är ju bara en sex, sju stycken a-lagsspelare tillgängliga i december så vi har en grupp akademispelare med på träningarna, säger Peter Lundberg som ser flera fördelar med upplägget.
– För a-lagsspelarna är det en bra möjlighet att få stegra i gång lugnt och sakta i december som en uppbyggnad inför januari. Då börjar vi trappa upp. Kanske inte antalet pass, men innehållet i träningarna. Och så är det bra att vi får se akademispelarna in action i ett högre tempo.


”Bara gruset fattades”
Lagkaptenen Jani Lyyski gillade vad han såg hos sina yngre föreningskamrater.
– Jag måste säga att det är lite nivå på pojkarna. De kvalar ju till ligan nu i vinter, och det var roligt att se att de är så pass bra, säger 31-åringen som inte har något emot ännu en maratonlång försäsong – busvädret i går till trots.
– Det var bara en grusplan som fattades för att det skulle kännas som en försäsong förr i tiden, säger Lyyski och skrattar.
– Men jag måste säga att man är privilegierad som får hålla på med det här. Det är lätt att säga att det är roligt, men det är verkligen förbaskat roligt att spela fotboll.

Oskar Magnusson