DELA

ÅU tar upp våldsamt spel med Bollförbund

FOTBOLL. Esther Edems vårdslösa tackling på Adelina Engman borde ha gett rött kort.
Det anser Åland United-tränaren Gary Williams som uppmärksammar Bollförbundet på händelsen.
– Om sådana tacklingar tillåts hotas fotbollens utveckling, säger Williams.
Åland United spelade 1–1 mot Merilappi United hemma på WHA för en vecka sedan efter att gästerna kvitterat i slutskedet av matchen.
Men en händelse som hade kunnat förändra utgången av matchen förbisågs av domaren Josef Fagerholm, enligt ÅU-tränaren Gary Williams. Efter en dryg halvtimmes spel satte Åland United-anfallaren Adelina Engman fart på mittplan. Merilappi Uniteds mittback Esther Edem stoppade Engman bryskt med en tvåfotstackling med dobbarna före, men Åland United fick inte ens frispark.
– I mina ögon så är hon (Edem) i luften när hon sätter in sin tackling, och även om hon också träffar bollen så går hon med dobbarna före in i situationen och träffar Adelina. Det kunde mycket väl ha blivit rött kort direkt för en sådan förseelse, säger Gary Williams.
Särskilt förvånad är Williams att den nigerianska mittbacken fick spela vidare i matchen, med tanke på att hon ett par minuter tidigare dragit på sig ett gult kort för en liknande tackling på Adelina Engman.
Nu vänder sig engelsmannen till det Finska bollförbundets domarkommitté för att reda ut vilken bedömningsnivå som gäller.


”Vill få klarhet”
– Syftet med det är att jag vill få klarhet i vad som gäller när det kommer till domarnas bedömningsnivå, och då använder jag den här tacklingen som exempel. Om en sådan här tackling inte ger frispark, ska våra spelare då förvänta sig den nivån i fortsättningen, frågar sig Williams.
– Jag hoppas verkligen inte att det är så. För som jag ser det är det farligt spel som äventyrar säkerheten för våra spelare. På vissa kontinenter är den här typen av tacklingar vanligt förekommande, men jag anser inte att de är regelrätta och har därför ingen plats i den moderna fotbollen.
Domaren Josef Fagerholm vill inte uttala sig i ärendet med hänvisning till Bollförbundets restriktiva policy gällande kommentarer kring domslut.
– Åtminstone inte just nu. Jag får avvakta några dagar och ta reda på vad jag får säga eller ej, säger Josef Fagerholm.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax