DELA

ÅU-duon spelade mot Sverige

FOTBOLL. Jaana Lyytikäinen fick spela från start och Tiina Saario äntligen göra mästerskapsdebut. Men överkörningen på planen sved för Åland United-duon.
–Vi har mycket att lära av Sverige i de här sammanhangen, sa Tiina Saario.

Annica Sjölund fick följa Finlands match mot Sverige från sidan.
Men det fanns andra åländska inslag att fästa blicken på i Finlands EM-match i lördags där Jaana Lyytikäinen fick chansen från start och där Tiina Saario byttes in redan efter en halvtimme mot Marianna Tolvanen vid underläge 0–1.
– Det var för att försöka stärka upp vårt centrala mittfält. Vi visste att vi mötte ett lag som var bättre än oss, så det var tufft därute. Sverige är väldigt starka i luften och på fasta situationer, sa Tiina Saario efter matchen.
31-åringens första minuter i mästerskapssammanhang blev mardrömslika då Finland direkt släppte in ytterligare två mål innan paus.
Men hennes lugna spel och fysik hjälpte Finland att stoppa blödningen något i andra halvlek.
Det blev 5–0 till Sverige.
Det hade kunnat bli mer än så.
– Jag tycker att vi stängde till åtminstone litegrann i andra halvlek. Det kändes okej, jag vann en del i luften och flera dueller där jag måste vara stark, sa Tiina Saario.


Blandade känslor
För Åland Uniteds mittfältsmotor var känslorna blandade efter avspark.
Å ena sidan hennes första minuter i ett stort mästerskap – och hennes skott på mål var Finlands första på 168 minuters spel i EM.
Å andra sidan en insikt om hur långt efter hennes landslag är internationellt.
– Visst är det stort att få debutera vid 31. Jag kanske kommer känna stolthet inför det om någon dag, men nu är det tufft.


Fantastisk atmosfär
– Samtidigt är det fantastiskt att vara en del av den här festen med 16.000 personer på arenan. Det visar att damfotbollen växer i popularitet, men också att vi har mycket att lära av Sverige när det gäller att locka folk till sporten, sa Tiina Saario och fick medhåll från ÅU-kollegan Jaana Lyytikäinen:
– Det är fantastiskt att spela i Sverige där intresset är så stort och atmosfären så grym. Och det är roligt att unga tjejer som ser det här kan inspireras och drömma. Att mediabevakningen är så pass stor gynnar damfotbollen i längden, och förhoppningsvis kommer nivån höjas i Finland med tiden.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax
tfn 528 478