DELA

Ålänning bland de främsta i New York marathon

LÖPNING. Han hamnade på 404:e plats och blev 14:e bäst i sin åldersklass – i ett lopp där 50.000 löpare kom i mål.
Lars-Erik Åkerblom gjorde succé i New York Marathon.
– Det känns riktigt bra, säger han.
I fjol ställdes New York Marathon in på grund av orkanen Sandy. I helgen var det klassiska loppet tillbaka och bland deltagarna fanns Lars-Erik Åkerblom.
Han har en bakgrund som tävlingslöpare – men det här var första gången som han stod på startlinjen i New York Marathon. Ett mål han haft ända sedan han anmälde sig till tävlingen i januari i år.
– Jag har tränat för det, både mentalt och fysiskt, och haft fokus på det hela året. Jag har försökt att få lite mera långa pass och har kört några halvmaratonlopp för att få lite snabbhet.


Började lugnt
Loppet börjar med en stigning på 55 meter de första 1,5 kilometerna. Dessutom var förutsättningarna för att värma upp inte de bästa samtidigt som det var kallt och blåsigt.
– Det är bara att gå ut lugnt och hitta flowet. Man får komma in i startfållan 45 minuter innan starten. Nu stod man bara på stället och viftade med armarna. Det är inte bra, men man måste försöka få upp pulsen och cirkulationen och få musklerna förberedda.
Taktiken funkade. Den 53-årige ålänningen gick i mål på en 404:e-plats i ett lopp som ungefär 50.000 löpare fullföljde och i sin åldersklass H50-55 slutade han på 14:e-plats. Men inte bara det. Han blev dessutom tredje bästa finländare med tiden 2.55,07.
– Det kändes bra. Målsättningen var att komma under tre timmar.


De fem stora
Säkerhetsarrangemanget var enormt efter terrorattacken mot Boston Marathon i april i år.
– Det var ett företag att ta sig ut till starten bara och det är rent sjukt publikmässigt. I början, när jag sprang genom Brooklyn, var det ett sånt otroligt ljud att jag tänkte att om folk skulle stå där hela dagen skulle de vara tröttare än mig på kvällen (skratt).
Kan det blir fler starter i New York för dig efter den här fantastiska prestationen?
– Det blir nog inte New York, men kanske något annat större. Man brukar prata om de fem stora maratonloppen New York, som har högst värde, Chicago, Boston, Berlin och London så något av de andra vore roligt om man får hålla sig frisk.

Totte Vesterlund