DELA

Åländska framgångar i Gotland Grand National

ENDURO. Debut i tävlingen, sista startled – och trasig koppling.
Ålänningen Kim Grandell trotsade oddsen och körde till sig en en 27:e plats i Gotland Grand National.
– Jag är riktigt nöjd, säger han.
I helgen avgjordes den 31:a upplagan Gotland Grand National.
Den klassiska endurotävlingen lockar årligen över 2 000 deltagare och i år fanns Åland representerat i form av Kim Grandell, Joachim Torsson, Robert Knahpe, Tony Lundberg, Edward Johansson och William Johansson.
Bäst lyckades Kim Grandell som körde sex varv på 3 timmar och 44 minuter i klassen Motion 1 16-29 år. Prestationen gav honom en 27:e plats – och innebär att han får starta i det främsta ledet i tävlingen nästa år till skillnad från i lördags då han var en av de sista ut från starten.
– Mitt mål i år var att få en bättre placering i starten nästa år och det lyckades jag med också i Ränneslättsloppet och Stångebroloppet. Det var ett riktigt chockerande resultat, säger Grandell.


Körde utan koppling
Och som att debut i tävlingen och dålig startposition inte var tuffa förutsättningar nog så gick kopplingshandtaget till enduron av på det fjärde varvet.
– Jag körde utan koppling. Man kan växla, men det är jobbigt om man stannar för då kommer man inte i väg igen.
Vad tänker man i ett sådant läge?
– Jag sa ganska fula ord i hjälmen när det hände. Men man får kämpa på och göra det bästa av situationen, det lönar sig inte att stanna och deppa när man är mitt ute i skogen.
Joachim Torsson körde fem varv i Motion 3 40-49 år och slutade 77:a i klassen där Robert Knaphe körde lika många varv och slutade 228:a. I samma klass placerade sig Tony Lundberg på 460:e plats med fyra varv avverkade.
I Motion 2 30-39 år klarade Edward Johansson och William Johansson fyra varv och slutade på 314:e respektive 321:a plats.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax