DELA

Åländska bakom AIK:s SM-guld

FOTBOLL. AIK svetsade samman en grupp spelare från flera olika lag – och vann guldet i F16-SM.
– Det var häftigt att vi klarade att vinna det, säger den assisterande tränaren Caroline Sjöblom.
Laget plockades ihop enkom för F16-SM och bestod av spelare från F19- och F15-laget samt en spelare från ett utvecklingslag för flickor födda 1999.
Men det slutade med succé.
AIK tog sig hela vägen till final mot Qbik där det blev seger med 1–0.
Emma Engström gjorde målet redan i den andra matchminuten och Solnalaget klarade att hålla undan på Jernvallen i Sandviken. Den tidigare ÅU-spelaren Caroline Sjöblom var, precis som i F19-laget, assisterande tränare.
– Jag märkte redan på uppvärmningen hur taggat laget var och vilket fokus de hade på matchen. Då kände jag ”shit, vi kommer att vinna” så jag var ganska säker inför matchen. När vi gjorde målet trodde jag att det skulle rinna på som i de andra kvalmatcherna. Vi hade bollinnehavet för det mesta, men Qbik höll igen, säger Sjöblom.
Om du ska analysera; varför var det ni som vann guldet?
– Vi hade en bra grupp som fungerar bra ihop. Det var häftigt att vi klarade att vinna det trots att vi mötte lag som tränar ihop varje dag och spelar matcher tillsammans. Vi har duktiga spelare, en bra centrallinje och spelade 4-4-2 vilket gjorde att vi både fick bra tryck offensivt och var kompakta defensivt.


Revansch
För flera av tjejerna i laget var det en revansch efter att laget åkt ur F19-SM i kvartsfinalen mot Sirius (0–2) några dagar tidigare.
– Det var det absolut. Ingen var nöjd med att åka ut i kvartsfinalen, säger Caroline Sjöblom.
Caroline Sjöblom började som ungdomstränare i AIK för två år sedan där hon alltså i vanliga fall är assisterande tränare för F19-laget. Därtill är hon distriktsförbundskapten för 00-flickor i Stockholm utöver heltidsjobbet på det svenska Sjöbefälsförbundet.
– Jag ska diskutera min roll med Mattias (Eriksson, huvudansvarig för dam- och flickfotbollen i AIK). Det är ganska svårt att hinna med ett heltidsjobb vid sidan av. Jag tar ett år i taget.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax