DELA

Åland Uniteds trumfkort – spelschemat

FOTBOLL. Åland Uniteds svåraste motståndare i CL-kvalet blir polska Medyk Konin, menar tränaren Gary Williams. Nu hoppas engelsmannen att spelschemat ska gynna åländskorna.
– Det är en fördel att Medyk Konin har en svårare inledningsmatch än oss, säger Williams.
Värdklubben Sarajevo, polska Medyk Konin och makedonska Kochani står mellan Åland United och vidare spel i Champions League.
Och även om bosniska Sarajevo är förstaseedat i kvalgruppen (ÅU är andraseedat) tror United-tränaren Gary Williams att det tuffaste motståndet väntar i den andra matchen mot Medyk Konin.
– Av det vi har sett i våra scoutingrapporter så verkar det som att Medyk Konin blir den tuffaste motståndaren för oss, säger Gary Williams.
– De har flera spelare som var med och vann U17-EM med Polen 2013 och så måste vi se upp med Ewa Pajor. Hon spelar i landslaget och är en riktigt vass anfallare.
Att Åland United får möta Medyk Konin i den andra omgången tror Gary Williams kan vara till sitt lags fördel, eftersom United har en lättare inledningsmatch än polskorna.


”Bör slå Kochani”
– Kommer vi upp i vår normala nivå så bör vi slå Kochani i den första matchen. Det vi har sett av dem är att de inte har något högt tempo, och att vi borde vara ett bättre lag. Samtidigt spelar Medyk Konin mot Sarajevo i sin första match och det kommer förmodligen att bli ett mycket tuffare test för dem, än vad Kochani är för oss.
– Jag tror att det kan gynna oss till den andra matchen, säger Williams som tagit del av den nederländske fotbollsstatistikern Raymond Verheijens studier i ämnet.
Verheijen, som är knuten till utbildningsinstitutet World Football Academy, har visat att skillnaderna mellan vinstchanser för lag som har två respektive tre dagars vila mellan matcherna är hela 42 procent.
Under Champions League-kvalet i Sarajevo spelar lagen tre matcher på sex dagar. Långtifrån optimalt sett till spelarnas återhämtning, men än värre för Medyk Konin inför den förväntade gruppfinalen tror Gary Williams.
– Jag tror att Sarajevo kan bli ett tufft test för Medyk Konin. Förhoppningsvis är de tröttare än oss inför vår match. För oss gäller det att göra jobbet mot Kochani och att hålla spelarna så fräscha som möjligt till nästa match. Sömn och rehab kommer att bli viktigt, säger Williams.
Överväger du att vila nyckelspelare i första matchen mot Kochani?
– Tanken har slagit mig. Och jag kommer att fortsätta överväga det tills på lördag. Men samtidigt är det svårt att sätta elva spelare på planen och säga att ”det här är vårt bästa lag”. Det finns så mycket kvalitet i truppen. Vi måste få en bra start, så det lag vi spelar med i första matchen kommer att vara det bästa vi har.Oskar Magnusson