DELA

ÅGK: ”Måste öka lönsamheten”

GOLF. 1 000 medlemmar och 10 000 greenfeegäster.
Trots det höjer Ålands golfklubb hyran på sin restaurang så att krögarna inte kan stanna kvar.
Hur står det egentligen till med ÅGK:s ekonomi?
– Har man som ambition att höra till landets finaste golfbanor krävs det stora inkomster, säger ordföranden Håkan Clemes.
Det var i gårdagens Tidningen Åland som krögarparet Britt-Louise Westerlund och Hasse Laaksonen aviserade att man kommer att lämna restaurangen på Ålands golfklubb som man har drivit i egen regi under sju års tid.
Anledningen är den hyreshöjning som träder i kraft efter nyår, och nu söker ÅGK en ny krögare som i egen regi arrenderar och driver restaurangen från den 1 januari 2015.
Med ett stigande medlemsantal och 10 000 grenfeegäster kan det tyckas märkligt att golfklubben anser sig behöva höja hyran för restaurangen med nära 300 procent, men ordföranden Håkan Clemes menar att ÅGK:s ekonomi långtifrån är ett självspelande piano.


”Går inte som tåget”
– Det är inte så att det går som tåget bara för att man har 1 000 medlemmar. Utan att föregå vårt resultat i år så ser det i varje fall inte ut att bli ett stort överskott. Det är inget ändamål att gå jättemycket med vinst, men för att hålla anläggningen i skick måste vi vara på vår vakt när det gäller ekonomin, säger Håkan Clemes.
– Därför har vi haft en total genomgång av vår verksamhet och då är restaurangrörelsen en del som vi anser har varit underprissatt. Det är visserligen en klar höjning av hyran jämfört med den nuvarande, men ser man till hur låg grundnivån är så tycker vi inte att det är någon chockhöjning. Dessutom har vi jämfört oss med andra säsongsrestauranger för att komma närmare en marknadsmässig nivå, men det är fortfarande en billig hyra med tanke på att klubben har stått för renoveringen av restaurangen och inventarierna.


Sveriges största utlandsbana
Håkan Clemes öppnar dock för att det nya hyresavtalet kan komma att revideras om ÅGK inte hittar en ny arrendator.
– Då får vi se över om vi måste sänka hyran, eller ta över restaurangen och driva den i egen regi.
ÅGK:s stora visioner ligger bakom den ekonomiska genomlysningen.
– Har man som ambition att höra till de finaste banorna i landet krävs det stora inkomster. Vi konkurrerar både med Sverige och Finland och har visat att vi är attraktiva, eftersom vi är Sveriges största utlandsbana. Det vill vi gärna fortsätta med och då krävs ett ständigt pågående arbete med att förbättra banorna.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax