DELA

Willis Ochieng misstänkt för vadslagningsfusk

FOTBOLL. Igår uppdagades det att en före detta IFK Mariehamn-spelare är misstänkt för vadslagningsfusk. Nedan följer ett pressmeddelande från klubbdirektören Peter Mattsson.
IFK Mariehamn har sedan i april i år varit medvetna om att Centralkriminalpolisen (CKP) misstänker IFK:s förre målvakt, Willis Ochieng, för vadslagningsfusk. Klubbdirektör Peter Mattsson har informerats av myndigheten men i samma veva belagts med yppandeförbud. Av den anledningen har Mattsson inte tillåtits kommentera eller bekräfta information eller frågor från media. Yppandeförbudet hävdes i dag på morgonen, på Peter Mattssons begäran, och IFK vill nu, när möjlighet ges, proaktivt lämna den information som kommit klubben till kännedom.
– Det känns bra att nu kunna gå ut med det vi vet. IFK Mariehamn är en klubb där öppenhet ska råda. Våra aktieägare, alla juniorer, supportrar, sponsorer och alla andra samarbetspartners ska alltid kunna lita på IFK, säger klubbdirektör Peter Mattsson.

Han beklagar samtidigt att han varit tvungen att mot media nyligen felaktigt förneka kännedom om misstanken mot Ochieng som en följd av det stränga yppandeförbudet som polismyndigheten belagt honom med.
– Så snart det började komma frågor från media om detta så kontaktade jag polismyndigheten och insisterade på att yppandeförbudet skulle hävas så att jag kan gå ut och lämna korrekt information, säger Mattsson.

Enligt CKP och den förundersökning som finns inlämnad vid Lapplands tingsrätt och som blir offentlig till alla delar i samband med rättegången mot ett antal spelare (dock inte Ochieng) den 9 juni är det IFK:s förre målvakt Willis Ochieng som är misstänkt för vadslagningsfusk. Enligt den information som IFK fått ägde detta rum i samband med två bortamatcher hösten 2010:
– 20.9 MyPa-IFK 2-1 i Anjalankoski.
– 2.10 Haka-IFK 2-1 i Valkeakoski.

I samband med dessa båda matcher ska den singaporianske affärsman som står åtalad i Lapplands tingsrätt ha betalat 25.000 euro per match till Ochieng. Det förtjänar understrykas att CKP inte fått tag i Willis för att genomföra ett förhör med honom.

Uppgifterna äger ändå, mot bakgrund av liknande fall i Oulu och RoPS, stor trovärdighet. I allt väsentligt kommer uppgifterna från förhören med den singaporianske affärsmannen.
– Varken jag eller polismyndigheten har ju pratat med Willis Ochieng själv men känner mig mot bakgrund av det jag fått veta extremt besviken. Sådant här vill ingen fotbollsklubb förknippas med, säger Peter Mattsson.

Willis Ochieng har sedan han lämnade Åland i höstas varken setts av eller hörts från. Tills nu. Som av en händelse rapporteras av hemsidan kenyanfootie.com att Willis Ochieng senaste torsdag anslöt till Simba SC i Dar es Salaam.

Det är känt att rykten i olika chattgrupper i anslutning till de nämnda höstmatcherna antydde att Willis Ochieng inte skulle gjort sitt bästa. Detta plockade även polismyndigheten i fjol höstas upp och genomförde en snabb utredning som till alla delar, då, rentvådde Ochieng. IFK-ledningen nöjde sig inte med det den gången även om IFK var till freds med att polismyndigheten då menade att det inte förelåg anledning till ytterligare utredning eller åtgärd.
– Vi genomförde personliga samtal och hade möten med honom för att diskutera anklagelserna. Men vi avslutade dem sedan polisen stängt sin utredning, säger Peter Mattsson.

Det förtjänar också sägas att mutor till en enskild spelare är extremt svåra att komma åt eller ens misstänka. I samtliga IFK-spelares kontrakt står inskrivet ett rätt självklart förbud mot yttre påverkan.
– Och vi har alltid arbetat efter att leva nära inpå spelarna, hjälpa dem på alla tänkbara sätt för att därmed snabbt märka om något är på tok. Samt ha en öppen och ärlig dialog och relation så att vi känner att vi kan lita på spelarna. Den här gången gjorde vi allt det men kunde ändå inte stoppa detta. Vår värdegrund tar stort avstånd från detta och vi kommer fortsätta att prata öppet om att detta inte är acceptabelt inom IFK. Och med anledning av att vi så kraftfullt är emot fusk såsom detta så vill vi gå ut och med kraft ta avstånd från sådant agerande och berätta om det vi känner till kring misstankarna mot Ochieng, tillägger Mattsson.

IFK är nu att betrakta som målsägande, den dag Willis Ochieng eventuellt kan förhöras och åtalas.
– Vi kommer med all säkerhet att komma med yrkanden. Vi ser oerhört allvarligt på detta och gör därför allt för att dels vara CKP behjälplig i utredningen och dels se till att det aldrig händer igen, säger Peter Mattsson.

Willis Ochieng fick inte sitt kontrakt med IFK förlängt efter fjolårssäsongen. Men det ska inte ställas mot brottsmisstankarna. Dessa fick IFK vetskap om först i april i år.
Det ska också understrykas att misstankarna endast och uttryckligen riktar sig mot en enda spelare som inte längre finns i klubben. Det finns inga som helst misstankar mot vare sig övriga spelare eller ledning. Och enligt de uppgifter som framförts till IFK så riskerar inte IFK någon form av reprimand eller liknande utan anklagelserna och misstankarna är riktade mot Ochieng endast.