DELA

Williams: ”Ser ingen röd tråd”

FOTBOLL. Han har lett Åland United till toppen under sitt första år i klubben.
Men när det kommer till föreningens framtid är Gary Williams oroad.
– Jag känner att jag inte har något inflytande över hur föreningen ska utveckla unga spelare, säger tränaren.
Gary Williams har varit på Åland i ett år och gjort succé i sin debutsäsong som tränare för finska mästarna Åland United.
Han imponeras av vad den lilla klubben står för och arbetet den uträttar. Men när det kommer till det framtida arbetet med att få in åländska spelare i laget känner engelsmannen en viss tveksamhet.
– Som jag ser det finns det ingen tydlig röd tråd när det gäller juniorfotboll i föreningen. En typisk klubbstruktur har en rät linje från A-lag via ungdomslag ner till akademin. För Åland United är det svårare eftersom seniorlaget i grunden är ett samarbete mellan flera olika klubbar, men jag är övertygad om att det går att hitta en lösning, säger Gary Williams.
Avsaknaden av ett reservlag och det av Bollförbundet slopade farmaravtalet med IFK Mariehamn (som spelar i det svenska seriesystemet) ser Williams som två stora nackdelar för Åland United.
– Att vi inte har ett avtal med IFK, och att de inte kan fungera som vårt reservlag tar bort en bra möjlighet för oss att utveckla lokala talanger. De som gör bra ifrån sig i IFK har inte chansen att testa sig på högsta nivå hos oss, och de ÅU-spelare som behöver mer speltid kan inte få det hos IFK.
Läs mer i papperstidningen!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax