DELA

VM-guld till Kenneth Sandvik

KRAFTSPORT. Kenneth ”Kenta” Sandvik tog sitt sjätte VM-guld i bänkpress när mästerskapet hölls i USA i helgen. Ett lyft på 330 kilo räckte för seger.
I förhandsanmälningarna till plus 125 kilosklassen låg Sandvik tvåa efter svenske Fredrik Svensson. Det var också mellan dem som kampen om guldet kom att stå.
I första lyftet tog Sandvik 315 kilo utan problem. Svensson låg tätt bakom med ett lyft på 312,5 kilo. I andra lyftet ökade Svensson till 320 kilo vilket han klarade. Sandvik, som tack vare att han vägde mindre än Svensson hade en fördel, begärde samma vikter på stången och satte också sitt lyft.
I det tredje och sista lyftet pressade Sandvik upp 330 kilo. Svensson begärde då 332,5 kilo på stången för att säkra guldet.
Han tryckte vikten hela vägen och även om det blev en liten till sänkning i mitten så godkände domarna lyftet. Svensson stod som segrare.
– De finska coacherna ställde sig dock frågande till hur lyftet kunde vara godkänt på grund av sänkningen och de var också och diskuterade med juryn som meddelade att finnarna kunde lämna in en officiell protest vilket de också övervägde, berättar Ålands kraftsportklubb (ÅKK) på sin hemsida.

Ändrade beslut
Någon officiell protest behövdes emellertid inte. Efter en stunds överläggande meddelade juryn att de på eget initiativ gick in och ändrade domarnas beslut gällande Svenssons sista lyft.
– Kenta stod alltså ändå plötsligt som segrare med 330 kilo medan en mycket besviken Svensson trillade ner till en bronsplats på 320 kilo efter österrikaren Ewald Enzinger som hade lyft 322,5 kilo, skriver ÅKK.

Malin Lundberg