DELA

Virta: ’Ambitionen är längre kontrakt’

FOTBOLL. En fjärdedel av truppen återstår att fylla.
Men när den väl är spikad är tanken att Åland United ska få mer arbetsro än tidigare.
– Förhoppningsvis kan vi i framtiden ha nästa säsongs lag klart redan i september, säger Mikael Virta från sportgruppen.
I förra veckan gjorde Åland United klart med sin tolfte spelare till 2015 års säsong och sin första målvakt i Noora Matikainen som anslöt från HJK.
Tre eller fyra spelare återstår att få in i laget innan truppen kan anses klar, och Mikael Virta – assisterande tränare och ordförande i sportgruppen – vet vilka luckor som behöver fyllas.
– Ett par försvarare till behöver vi så att vi åtminstone har fem stycken i truppen. Sen en offensiv spelare, antingen en anfallare eller en kantspelare, och så ytterligare en målvakt, säger Mikael Virta.
Att Åland United får brottas med lagpusslet inför nästa års säsong ända fram till nyår är inget ovanligt då ettårskontrakt för spelare är mer regel än undantag hos den finska ligatvåan.
Åtminstone hittills.


Mindre pussel
Men för att slippa jakten på spelare ändra fram till försäsongsstarten i januari börjar klubben så sakteliga att byta inriktning från ett- till tvåårskontrakt.
Av de spelare som hittills är kontrakterade över 2015 är fortfarande en majoritet på ettårsbasis, men tendenserna till en större långsiktighet kan skönjas redan nu. Trotjänaren Pille Raadik kritade på ett tvåårskontrakt tidigare i höstas, och skyttedrottningen Cynthia Uwak skrev på för två säsonger när hon kom till United i fjol.
Dessutom har superlöftet från TPS, Julia Tunturi, och HJK-förvärvet Jessi Hietanen så kallade 1 1-kontrakt, vilket innebär att de har en option i sina avtal om en förlängning med Åland United över 2016. Detsamma kan sägas gälla för den talangfulla trion från IFK Mariehamn: Maja Lindqvist, Sofia Lindström och Elin Lindström. Om de trivs i sin nya elitmiljö och klubben är nöjd med deras insatser är ambitionen att förlänga kontrakten någon gång under kommande säsong.
– I intialskedet planerade vi för cirka åtta stycken tvåårsavtal. Det har skalats ned något, men ambitionen är att jobba med längre avtal så att vi kan ha klart med nästa säsongs lag redan i september månad så att det blir mindre pussel med truppen framöver, säger Mikael Virta.

Läs mer i onsdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax