DELA
Foto: Ida K Jansson

Mäkinen på landslagsläger till Spanien

FOTBOLL. För de flesta IFK-spelare är säsongen slut. Men inte för 19-årige Thomas Mäkinen. Härnäst väntar Spanien och U20-landslaget.
– Ett för mig väldigt viktigt läger. Jag måste göra bra ifrån mig, säger han.

Åländske Thomas Mäkinen slog igenom i IFK Mariehamn och i Veikkausligan i fjol då han spelade 19 ligamatcher, de flesta från start.
Årets säsong blev inte riktigt den uppföljning han hade tänkt sig. Förvisso visar statistiken på 20 ligamatcher – en mer än i fjol – men i de flesta fick 19-åringen nöja sig med kortare inhopp. 2015 noterade Thomas Mäkinen 1 191 minuter på planen i ligasammanhang. I år stannade siffran på 530 minuter.
Men i landslagssammanhang har mittfältaren fått förtroende. Under säsongen har Thomas Mäkinen, vid ett flertal tillfällen, representerat Finlands U20-landslag och nu är det dags igen.
I november åker U20-landslaget på träningsläger till Spanien och på schemat står två träningsmatcher; den 10 november mot Malaga och den 13 november mot Polens U19-landslag.
– Ligasäsongen blev inte riktigt som jag personligen hade tänkt mig, om man ser till speltid. Men i landslaget har jag fått spela mycket och det är roligt. Förvisso har jag mest agerat ytterback, vilket ännu är en något ovan position för mig, men jag tycker ändå att jag har gjort det bra, säger Thomas Mäkinen.

”Göra bra ifrån mig”

U20-landslaget är det blivande U21-landslaget och då lägret är ett av säsongens sista anser Thomas Mäkinen att en bra prestation är av största vikt.
– För mig är det ett otroligt viktigt läger. Jag vill till U21-landslaget, som är det äldsta ungdomslandslaget. Därifrån har man sedan större möjligheter att på sikt ta klivet upp i A-landslaget.

Vad förväntar du dig av träningslägret i Spanien?

– Först och främst ser jag fram emot upplevelsen. Jag känner de flesta som är uttagna, vilket är roligt. Men så klart hoppas jag på mycket speltid och bra prestationer av mig själv också. Jag måste göra bra ifrån mig om jag vill ta nästa steg.