DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Vi hoppas på närmare 3 000”

FOTBOLL. IFK Mariehamn är bara en match ifrån att vinna Veikkausligan. Enligt klubbdirektör Peter Mattsson hoppas man därför på sällan skådad folkfest.
– Vi hoppas på en publiksiffra närmare 3 000, säger han.

IFK Mariehamns publikrekord är från 19 juni 2005 då 4 505 personer såg IFK mot AC Allianssi i Veikkausligan.
På söndag spelar IFK om guldet och intresset för matchen väntas vara stort.
– Något nytt publikrekord slår vi knappast, men jag kan garantera att åtminstone 2 000–3 000 personer tar sig till matchen. Vi hoppas i alla fall på en siffra närmare 3 000, säger IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson.
I och med matchens dignitet är det många som redan nu hör sig för om biljetter, berättar Peter Mattsson.
– Men vi kommer inte att sälja förköp. Har man inte guld- eller säsongskort så kan man inte reservera sittplats. Det är, som vanligt, först till kvarn som gäller på söndag och då bör man vara på plats tidigt för att få sitta.
Sittplatsläktaren rymmer 1 600 personer och insläppet påbörjas 1,5 timme före match, alltså 13.30. Matchen sparkar igång klockan 15.

Företagare utmanar

Anders Holmberg, som driver Shell Select i Mariehamn, menar att söndagens match är en unik sporthändelse på Åland som förtjänar en värdig folkfest. Därför har han via Facebook utmanat andra företagare att bjuda sin personal på matchen och genom det öka IFK:s biljettförsäljning. Shell Select har köpt 30 biljetter och hittills har flera företag, bland annat Avancia, Crosskey, Mariehamns taxi, Godby bygg, Håwe bil, Sportcenter, Posten och Scantube antagit utmaningen. Företagen har sammanlagt gått i god för över 200 biljetter.
– En sådan här match ska egentligen kunna sälja ut sig själv, men samtidigt är det roligare om vi kan hjälpas åt allihop. Hur ofta har IFK chansen att vinna ligaguld? Det har aldrig hänt förut och vem vet om det någonsin händer igen?, frågar sig Anders Holmberg.
Anders Holmberg är också en av dem som hoppas att IFK ska montera upp en eller flera mobila läktare, för att på så sätt kunna erbjuda ytterligare sittplatser – så som IFK exempelvis gjorde i träningsmatchen mot Atletico Madrid 2009. Det kommer IFK, enligt Peter Mattsson, dock inte att göra.
– Att bygga upp mobila läktare kostar ungefär lika mycket som det smakar. Det är jättedyrt och ingenting vi planerar att genomföra, säger Peter Mattsson.
En annan het potatis är att IFK Mariehamns hockeyherrar har match i Islandia samtidigt som IFK:s fotbollsherrar spelar på WHA. Detta resulterar i att Islandia flyttar sin entré till hallens norra sida.
WHA:s anläggningschef, Lennart Axelsson, låter också meddela att det till matchen kommer att finnas parkeringsmöjligheter vid Ålands lyceum och vid yrkesskolan.