DELA

”Vi behöver en nationalarena”

FOTBOLL. Bygg en åländsk nationalarena med plats för 5 000 åskådare och införliva den med hotell, shoppingcenter och/eller restauranger. Det föreslår ÅFF-basen Christer ”Krille” Mattsson dagarna efter IFK Mariehamns sensationella ligaguld.

Visionerna berättade han om på Facebook under torsdagen och lite senare samma dag vidareutvecklade han sina tankar i Ålands radio. Krille Mattsson vill att man på Åland ska bygga ett fotbollskomplex likt Arenastaden i Stockholm där Friends Arena är själva navet.
– Fast i betydligt mindre skala så klart. Men min grundtanke är någonting i den stilen; en ny fotbollsarena där även ytterligare näringsverksamhet kan införlivas, så som kanske hotell, shoppingcenter, restauranger och/eller kanske bostäder, förklarar Krille Mattsson för Nya Åland.
Visionerna är Krille Mattssons personliga och ingenting som Ålands fotbollförbund (ÅFF), än så länge, står bakom.
– WHA har tjänat IFK Mariehamn och också Åland United väl under många år, men är det så att våra fotbollslag ska vara med i den absoluta toppen både nationellt och internationellt så behöver vi se över utvecklingen och då också titta till våra närregioner. I Seinäjoki har man byggt en ny fotbollsarena. Även i Vasa och Gävle har man byggt större och mer kompletta fotbollsarenor för att serva publikbehovet. Dessutom anser jag att en ny arena bör ha någon form av konstgräs som underlag.

Vill bygga helt nytt

Trots att IFK Mariehamns publiksnitt de senaste tre åren ligger på 1 300–1 500 personer och Åland Uniteds på drygt 200 föreslår Krille Mattsson att den nya arenan bör rymma 5 000 åskådare.
– Genom att satsa på en ny och modern fotbollsarena tror jag också att man skulle kunna öka publiksnittet ytterligare. Det är jag övertygad om.

Till närmare 5 000?

– Så klart inte men för IFK:s del kanske man kunde närma sig de siffror man hade sina första år i ligan, det vill säga mellan 2 000–2 500. Och i min värld behöver det inte enbart spelas fotboll på den nya arenan. Man kan ju, som i fallet Friends Arena, göra komplexet till en evenemangsarena.
För tillfället utreder Mariehamns stad en framtida lösning för befintliga WHA. Ett av alternativen som utreds är att flytta på friidrottsfaciliteterna, göra idrottsgatan till gårdsgata och således kunna expandera fotbollsarenan på WHA. Men Krille Mattsson tror inte på denna lösning. Inte i det långa loppet.
– Jag har full respekt och förståelse för dem som anser att fotboll och friidrott bör samsas om det befintliga utrymmet på WHA. Och jag har också förståelse för dem som anser att den bästa lösningen är att flytta på friidrotten och sedan rusta upp WHA.
– Men jag tror inte att det är optimalt. Den bästa lösningen skulle, enligt mig, vara ett nytt fotbollskomplex på en annan och mer rymlig plats. Helst i Mariehamn.

Till gagn för åländsk fotboll

ÅFF-basen menar att det nya fotbollskomplexet skulle kunna vara till gagn för Åland i allmänhet och åländsk fotboll i synnerhet.
– Vem vet vad som sker i framtiden. Vi har tidigare arrangerat två öspel på Åland och dessutom har det funnits, och finns, tankar på att Åland bör söka medlemsskap i Uefa (fotbollsfederationen i Europa) och i Fifa (det internationella fotbollsförbundet), så som exempelvis Färöarna. Skulle detta bli verklighet kan det i framtiden alltså bli aktuellt med landskamper och då hade ett fotbollskomplex varit en perfekt nationalarena.
– Och redan i sommar spelar IFK Champions League-kval. I sin nuvarande storlek räcker WHA bara till för en kvalomgång. Skulle IFK avancera ännu längre tvingas man hyra in sig på någon annan arena i Finland och så vill åtminstone inte jag ha det.
Krille Mattsson poängterar slutligen att hans visioner är just visioner och att han, på detta sätt, hoppas få fart på debatten kring detta.
– Jag är inte rätt person att uttala mig på detaljnivå, men det här är alltså vad jag hoppas på.

Detta är den första av flera artiklar i frågan. Den andra, där IFK Mariehamn ab:s ordförande Robert Söderdahl uttalar sig, finns i fredagens papperstidning. Övriga publiceras först i ett senare nummer av Nya Åland.